Centralele termice pe gaze ar putea fi INTERZISE în România. Agenţia Internaţională pentru Energie propune interzicerea comercializării lor din 2025

Uniunea Europeană și-a asumat o misiune dificilă pentru următorii ani, în contextul în care urgența climatică este un punct prioritar pe agenda statelor membre.

19 mai 2021, 09:27
Centralele termice pe gaze ar putea fi INTERZISE în România. Agenţia Internaţională pentru Energie propune interzicerea comercializării lor din 2025

Centralele termice vor fi interzise. Agenția Internațională pentru Energie (AIE) a apreciat că vânzarea de centrale termice pe gaze naturale ar trebui să înceteze din 2025, pentru a respecta ținta de emisii zero până la mijlocul acestui secol, relatează BBC. Acesta este doar unul dintre cei 400 de pași pe drumul către emisii zero, propuși de agenție într-un raport special.

Vânzarea de mașini noi pe benzină și motorină în întreaga lume se va încheia până în 2035. AIE spune că de acum nu mai este loc pentru noi exploatări de cărbune, petrol sau gaze.

Raportul a fost văzut ca o contribuție importantă pentru COP26 – conferință a ONU pentru schimbările climatice – care va avea loc în acest an la Glasgow, când țările vor încerca să convină asupra măsurilor necesare pentru punerea în practică a Acordului climatic de la Paris.

În acest context, abordarea modului în care lumea produce și consumă energie este cel mai critic efort. Sectorul energetic, conform IEA, este sursa a aproximativ 75% din emisiile de gaze cu efect de seră care cresc temperatura globală.

Până în 2030, UE vrea să reducă cu 55% emisiile de gaze cu efect de seră, iar acest obiectiv a fost deja asumat în industria auto, majoritatea producătorilor anunțând renunțarea la motoarele pe combustibili fosili și făcând trecerea la mașinile electrice, pe baterii.

Ce se întâmplă cu românii care au centrale pe lemne. Anunţul făcut de ministrul Mediului

Soluţia „românească” la centralele termice

Conform Asociației Energia Inteligentă (AEI), centralele de apartament prevăzute cu coșuri de evacuare individuale vor fi interzise în România. Reprezentanții acestei asociații au menționat că proiectele de instalații de gaze pentru astfel de centrale de apartament nu vor mai fi avizate. Ce ar putea face românii dacă și-ar dori debranșarea pentru a-și monta centrala individuală?  „În cazul instalării microcentralelor termice cu putere instalată de până la 25 kW în locuinţe tip apartament din blocurile de locuinţe cu mai multe niveluri, proiectantul şi beneficiarul sunt obligaţi să asigure evacuarea gazelor arse printr-un coş colector vertical, a cărui înălţime să depăşească aticul blocului”.

Astfel de construcții, respectiv coșurile, sunt supuse autorizării și proiectării construcțiilor, iar costurile realizării lor poate ajunge de la câteva mii de euro la zeci de mii de euro.

Centralele de apartament, interzise în România. Soluţia pentru a putea fi montate în continuare

https://www.youtube.com/watch?v=WQ5HsTyU_5Q&t=2s


loading...
Partenerii noștri