Centrul de Management pentru Situaţii de Urgenţă, deschis până la sfârşitul anului, după ce a zăcut nefolosit un an. Cum va funcţiona

Clădirea destinată Centrului de Management Integrat pentru Situații de Urgență la nivelul Municipiului București (CMISU), care va reuni toate dispeceratele structurilor implicate în gestionarea unei situații de urgență (Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Ambulanță, SMURD, Poliție, Jandarmerie etc) ar urma să fie deschis până la sfârşitul acestui an, dupăă ce aproape un an investiţia de aproape 25 milioane de euro a zăcut nefolosită. 

28 oct. 2016, 16:41
Centrul de Management pentru Situaţii de Urgenţă, deschis până la sfârşitul anului, după ce a zăcut nefolosit un an. Cum va funcţiona

„Colegii de la ISU, bineînţeles partea medicală în roşu şi în galben partea ambulanţei, cum stau împreună. Iar medicul coordonator al SMURD-ului, cu medicul coordonator al ambulanţei stau unul lângă celălalt, ceea ce înseamnă că de acum va fi mult mai bine că se deschide acest dispecerat.”, a declarat Raed Arafat, secretarul de stat în Ministerul de Interne. 

Echipajele de salvare, alături de pompieri, vor avea un dispecerat unic, în Bucureşti, până la sfârşitul acestui an. În aceeaşi clădire vor fi şi reprezentanţi ai Jandarmeriei, ai STS şi chiar operatorii de la serviciile de apa si gaze, care pot ajuta în caz de urgenţă. În total, 50 de instituţii se vor întruni în acelaşi loc.

„Este un centru pentru situaţii de urgenţă, care rivalizează cu centre similare din întreaga Europă. Era necesar un astfel de obiectiv pentru Capitala ţării, suntem demult în întârziere, s-a lucrat trei ani de zile.”, a menţionat Gabriela Firea, primarul general al Capitalei. 

Cel mai important punct este sala de comandă. Pe trei ecrane uriaşe, salvatorii vor vedea în timp real cum se derulează misiunile.

„Avem un scenariu simulat, în care, în urma unei ploi torenţiale, zona Grozăveşti este inundată. Agenţiile prezente în acest centru văd în faţa lor această imagine comună, văd care sunt toate resursele implicate în gestionarea situaţiei de urgenţă, pentru a se optimiza utilizarea acestora”, a specificat Bogdan Ţibuleac, product manager, citat de digi24.ro

Clădirea are la subsol şi un adăpost, în caz de urgenţă extremă, dedicat angajaţilor, cu o capacitate de peste 100 de persoane.

„Avem pe pereţi acele valve mecanice care se închid automat în caz de incendiu, explozie sau mai ştiu eu ce. Avem cele două pompe electrice pentru aer, dar pot deveni manuale. Spaţiul este echipat pentru o şedere de 72 de ore”, a explicat Cătălin Zoican, directorul Direcţiei Generale de Operaţiuni. 

Clădirea, situată în cartierul Cotroceni, a costat circa 25 milioane de euro, bani de la municipalitate şi Guvern.

CITEŞTE ŞI Centrul de Management pentru Situaţii de Urgenţă, de 25 mil. euro, zace NEFOLOSIT de un an. ISU stă în 32 de clădiri cu risc seismic

Clădirea destinată Centrului de Management Integrat pentru Situații de Urgență la nivelul Municipiului București (CMISU), care va reuni toate dispeceratele structurilor implicate în gestionarea unei situații de urgență (Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Ambulanță, SMURD, Poliție, Jandarmerie etc), a fost finalizată, iar echipamentele au fost instalate, dar fără să fi fost semnate protocoalele de funcționare între structuri, astfel că imobilul nu poate fi folosit. Una dintre companiile implicate în realizarea sistemului, UTI Grup, arată, la solicitarea Profit.ro, că Primăria nu a semnat încă documentele de recepție și nu a plătit integral lucrările. Municipalitatea estimează totuși că Centrul poate fi operațional în decembrie. În acest timp, 32 de clădiri în care funcționează ISU sunt, ca o ironie, cu risc seismic ridicat. DETALII, AICI.