Centrul de presă străină din Siria, bombardat. Doi jurnalişti au murit, mai mulţi sunt răniţi UPDATE

Doi jurnalişti occidentali şi un blogger au fost ucişi miercuri în oraşul sirian rebel Homs, unde bombardamentele au vizat un centru de presă al militanţilor împotriva regimului, a declarat un activist. Alte 45 de persoane au murit în urma bombardamentelor de marţi.

RomaniaTV.net
22 feb. 2012, 11:58
Centrul de presă străină din Siria, bombardat. Doi jurnalişti au murit, mai mulţi sunt răniţi UPDATE

UPDATE 15:50 Siria susţine că nu ştia că jurnaliştii străni ucişi se aflau în ţară, a declarat un oficial citat de AlArabiya.

UPDATE 14:47 Bombardamentele de marţi din Homs au ucis 45 de persoane, printre care şi un blogger cunoscut, Rami al-Said, care transmitea imagini şi materiale video pe site-urile de socializare cu represiunea violentă a trupelor lui Assad asupra populaţiei, potrivit CBS News.

UPDATE 14:39 Franţa cere guvernului sirian să oprească imediat atacul asupra oraşului Homs şi să permită accesul asistenţei medicale la victimele bombardamentelor de marţi, în oraşul în care au fost ucişi cei doi jurnalişti străini, informează AlertNet.

UPDATE 14:11 Este vorba de jurnalista americană Marie Colvin, corespondentă pentru Sunday Times, şi binecunoscutul fotograf francez Remi Ochlik, care primise luna aceasta premiul World Press Photo. Un martor a povestit că asupra centrului de presă s-a tras cu muniţie şi o rachetă i-a lovit din plin pe jurnalişti când încercau să scape. Printre răniţi se numără şi fotograful britanic Paul Conroy şi o altă jurnalistă americană, potrivit MSNBC.

 

„Doi jurnalişti au fost ucişi când bombardamentele au vizat centrul nostru de presă din cartierul Baba Amr. Alţi trei sau patru jurnalişti străini au fost răniţi”, a afirmat militantul Omar Shaker, aflat la Baba Amr şi contactat prin intermediul Skype.

„Vom încerca să recuperăm cadavrele, dar este foarte dificil”, a adăugat el, evocând „bombardamente fără discernământ” şi prezenţa lunetiştilor.

„Ne-au parvenit informaţii privind moartea unei jurnaliste americane şi a unui jurnalist francez, în bombardamentul de la Baba Amr din această dimineaţă”, a informat la rândul său Observatorul Sirian al Drepturilor Omului (OSDO).

Ministrul francez al Mediului, Nathalie Kosciusko-Morizet, a confirmat că unul dintre cei doi jurnalişti ucişi este francez. „Preşedintele Republicii ne-a făcut tristul anunţ, care pare să se confirme, cu privire la moartea a doi jurnalişti şi în special a unui jurnalist francez la Homs”, a declarat Kosciusko-Morizet la finalul unui Consiliu al miniştrilor.

Bilanţul jurnaliştilor occidentali ucişi de violenţele din Siria se ridică astfel la trei, de la 15 martie 2011, când a început revolta populară a cărei reprimare s-a soldat cu peste 7.600 de morţi, potrivit unui nou bilanţ al OSDO.

Reporterul francez Gilles Jacquier a fost, la 11 ianuarie, primul jurnalist occidental ucis în Siria. El a murit tot la Homs, simbolul mişcării de contestare, în cursul unei călătorii autorizate de autorităţi.

Regimul preşedintelui Bashar al-Assad restrânge drastic mişcările jurnaliştilor în ţară, însă unii reporteri pătrund în zonă clandestin.