Centura Vâlcele-Apahida a început să se dezintegreze din cauza infiltraţiilor de apă

Centrura Vâlcele-Apahida, care a început să se dezintegreze la nici trei luni de la darea în folosinţă şi care a costat 167 de milioane de euro, are probleme cu infiltraţiile de apă. Iniţial, pentru constrcţia şoselei de 24 de kilometri, autorităţile au acceptat un preţ de construcţie de 130 de milioane de euro, ca la final preţul total să fie de 167 de milioane de euro.

RomaniaTV.net
27 ian. 2012, 08:36
Centura Vâlcele-Apahida a început să se dezintegreze din cauza infiltraţiilor de apă

Parapeţii de susţinere a centurii ocolitoare Vâlcele-Apahida s-au rupt din cauza acumulărilor de apă care nu au fost drenate, a explicat directorul Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri (DRDP) Cluj, Ion Pantelimon, pentru monitorulcj.ro.

După ce a explicat că pentru susţinerea centurii există „o perdea de micropiloţi care sunt ancoraţi şi consolidaţi la partea superioară cu o grindă sau două, în funcţie de solicitările constructorului şi proiectantului”, Pantelimon a adăugat că „această instabilitate s-a produs din cauza acumulărilor de apă care nu s-au drenat”. Micropiloţii şi ancorele nu au suferit niciun fel de destabilizare. „Practic s-au înclinat grinzile cu tot cu micropiloţi. În această situaţie, micropiloţii şi-au făcut treaba. Prin acest forţaj ni s-a dovedit faptul că ei sunt ancoraţi unde trebuie şi la dimensiunea care trebuie”, a subliniat Ion Pantelimon.

Reparaţiile le va face constructorul

Directorul DRDP a mai precizat că reparaţiile la parapeţii surpaţi le va face constructorul. „Acea parte este în administrarea constructorului, nu a fost făcută nicio preluare. Este în curtea lui şi trebuie să ia măsuri”, a completat Ion Pantelimon. El a mai arătat că dacă constructorul nu va remedia problemele apărute în ultima vreme, îl va acţiona în instanţă. El a pus şi problema înlocuirii consorţiului Vegyepszer, constructorul centurii, în două-trei săptămâni, dacă nu se remediază problema. Deasemenea, Ion Pantelimon a precizat că preţul construirii centurii ocolitoare Vâlcele-Apahida a crescut cu doar 27% faţă de preţul iniţial. El a spus că centura trebuia să coste 130 milioane de euro, cum era prevăzut în 2006, dar s-a ajuns la un cost de 167 milioane de euro în 2012, iar printre motivele creşterii preţului se numără creşterea salariilor şi scumpirea materialelor necesare lucrărilor la centură.