CENZURA din România se extinde în spaţiul online. O redacţie de ştiri a primit în premieră naţională o citaţie din partea CNA, referitoare la un podcast. Reacţia lui Victor Ciutacu

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) este organul statului care are misiunea "de a asigura un climat bazat pe libera exprimare şi responsabilitatea faţă de public în domeniul audiovizualului", aşa cum scrie pe siteul instituţiei, fără vreo referire la mediul online.

10 mart. 2023, 19:02
CENZURA din România se extinde în spaţiul online. O redacţie de ştiri a primit în premieră naţională o citaţie din partea CNA, referitoare la un podcast. Reacţia lui Victor Ciutacu

În descrierea misiunii instituţiei, de pe siteul propriu, un alt paragraf detaliază în continuare care sunt atribuţiile CNA, arătând că „rin intermediul site-ului puteţi sesiza CNA când consideraţi că posturile de televiziune, de radio sau societăţile de cablu încalcă legislaţia audiovizuală”, din nou, fără să fie incluse în discuţie emisiunile sau orice altfel de materiale postate online.

Cu toate acestea, redacţia Evz a primit vineri o citaţie din partea CNA, care face referire la o ediţie a emisiunii online (podcast) „Hai România”, cu titlul „Dan Puric – România În vremuri de pandemie şi război”.

„Întrunit în şedinţa publică din data de 09.03.2023, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul de monitorizare întocmit de direcţia de specialitate, ca urmare a unei sesizări, pentru programul „HAI România” (secţiune video EVZ PLAY), ediţia cu titlul „Dan Puric – România În vremuri de pandemie şi război”, identificat pe platforma de partajare a materialelor video YouTube.

Membrii Consiliului au vizionat secvenţe relevante din programul sus-menţionat, iar în urma dezbaterilor din şedinţă, au decis să vă adreseze invitaţia de a participa la următoarea şedinţă publică a CNA, care va avea loc marţi, 14 martie 2023, începând cu ora 10.00, la sediul instituţiei”, se arată în adresa CNA.

Citeşte şi: Eduard Novak, acuzat că și-a premiat ilegal tatăl cu 112.000 de euro. Cum comentează Ministerul Sportului

Este pentru prima dată de la apariţia CNA când instituţia încercăm să reglementeze sau să amendeze conţinutul online al unui publisher, iar reacţiile nu au încetat să apară.

Realizatorul Victor Ciutacu, prezentatorul emisiunii de prime time Punctul Culminant, de la România TV, a postat un mesaj plin de indignare la aflarea veştii, acuzând CNA că este un „instrument opresiv”.

„Credeați că vor să mă execute doar pe mine și, implicit, Romania TV? Nu, dragilor, instrumentul opresiv CNA, un soi de Miliție a Gândirii (de stat, că alea private sunt ONG-uri), a fost iar scos la treabă. Și acum testează – discret, credeau cenzorii nației, dar nu le-a ieșit – piața online. Unde încă te mai poți exprima relativ liber, pe baza gândirii cu propriul cap. Dacă reușesc să înfigă și aici stegulețul, pa și pusi, o să ajungem să trimitem înainte desfășurătoarele și invitații la Secția de Presă. Când și dacă s-o întâmpla asta, pe mine să nu (mai) contați…”, a scris Ciutacu, vineri, pe Facebook.

Citeşte şi: Cum sunt clienții păcăliți de marile supermarket-uri? Ce este „Schema Ț” și cum putem să ne ferim de ea