Eduard Novak, acuzat că și-a premiat ilegal tatăl cu 112.000 de euro. Cum comentează Ministerul Sportului

Sindicatul Național Sport și Tineret (SNST) a solicitat ANI și Corpului de Control al Prim-Ministrului să dispună verificarea lui Eduard Novak, pentru abuz în serviciu și conflict de interese.

10 mart. 2023, 12:38
Eduard Novak, acuzat că și-a premiat ilegal tatăl cu 112.000 de euro. Cum comentează Ministerul Sportului

SNST spune că ministrul și-a premiat tatăl cu 112.000 de euro după participarea la Jocurile Paralimpice Tokyo 2020, competiție la care Novak Karoly nu a fost prezent.

Mai mult, sindicaliștii spun că inițial, Comitetul Național Paralimpic a stabilit, pe 1 iulie 2021, ca antrenorul principal al lotului de ciclism al delegației României să fie Cristiano Valoppi. Mai apoi, în Statul de premiere nr. 10702/ 25.10.2021, MTS îl trece pe Valoppi Cristiano la categoria inferioară, de antrenor secund, „pentru a putea să îi acorde suma maximă, de 554.344 de lei (112.000 de euro), tatălui ministrului Sportului, Novak Karoly, pe care il înregistrează direct antrenor principal”.

Citește și Eduard Novak a rămas fără permis! A fost prins de radar cu 148 km/h într-un BMW al Ministerului Sportului

„Astfel, deși în luna august 2021 Novak Karoly nu făcea parte din lotul național de ciclism pentru jocurile paralimpice, în mod surprinzător, două luni mai târziu, pe statul de premiere și pe nota de fundamentare prin care au fost acordate premiile acesta apare ca antrenor principal – ciclism”.

Nu e primul scandal în care a fost implicat Novak Karoly. În trecut a apărut pe statul de plată al Federației Române de Kaiac-Canoe, de unde a încasat o primă de 156.579 de lei, pentru Jocurile Paralimpice de la Rio (2016).

Reacția Ministerului Tineretului și Sportului: „Tatăl ministrului Novak a fost premiat dintotdeauna”

Cabinetul ministrului Eduard Novak a spus că premierea tatălui ministrului Novak s-a făcut în condițiile legii.

„Tatăl ministrului Novak a fost premiat, dar a fost premiat dintotdeauna, e antrenor emerit în ciclism. La Tokio nu a făcut deplasarea, într-adevăr, pentru că nu au fost disponibile locuri. A fost premiat, dar totul s-a făcut conform legiiȚ, a transmis Ministerul Tineretului și Sportului.

Citește și Ministrul Sportului, Eduard Novak, are dosar penal după ce a ascuns un BMW al instituţiei, pe care anterior îl avariase

„La canotaj, de exemplu, ar trebui să meargă zeci de antrenori la olimpiadă, dar nu sunt locuri pentru toți. Legea nu prevede însă că nu trebuie să fie premiați doar pentru că nu au participat la olimpiadă. Le este premiată întreaga activitate. Nu e nimic în neregulă acolo”, au adăugat reprezentanții ministerului.