Eduard Pavel, CEO al companiei „La Mircea Măcelaru”, unul dintre cei mai cunoscuți procesatori de carne din România, trage un semnal de alarmă cu privire la pericolul pierderii totale a capacității interne de procesare a cărnii de porc.
„Sper ca ultimul porc tăiat în România să fie la noi în fabrică. Dar dacă nu se iau decizii curajoase, nu mai avem mult. Trebuie acționat ca în cazul unui virus: trebuie făcută curățenie generală”, avertizează antreprenorul.
Declinul sectorului a fost accelerat de scăderea dramatică a numărului de ferme de porci. Dacă în urmă cu câțiva ani, procesatorii locali se bazau aproape exclusiv pe materie primă românească, acum proporția s-a inversat radical.
„Din câteva sute de ferme de porci, astăzi abia dacă mai sunt 20-30 active în toată țara. E dramatic. Am ajuns de la 90% materie primă românească la mai puțin de 10%. Restul e din import”, explică Eduard Pavel.
Companii precum „La Mircea Măcelaru”, „Aurora” din Odobești sau „Marcel” din Roman, recunoscute pentru calitatea produselor pe care le oferă, încearcă să reziste într-un peisaj din ce în ce mai dominat de carne adusă din afara țării.
„Lucrăm acum cu mai multe abatoare care, la rândul lor, încearcă să găsească fermieri. E foarte greu, dar nu renunțăm. Insistăm să păstrăm cât putem produsul românesc”, subliniază antreprenorul, potrivit Profit.ro.
Eduard Pavel susține că, pentru a stopa extinderea virusului și a reda șansa industriei românești să se refacă, sunt necesare măsuri radicale. Printre propunerile acestuia se numără interzicerea temporară a creșterii porcilor în gospodării și eradicarea controlată a porcului mistreț – considerat principalul vector de răspândire a virusului.
„Oricum, pesta porcină a decimat foarte mulți porci mistreți, așa că mai sunt foarte puțini, în pădurile României. Încă o soluție care este destul de dureroasă este ca, pentru o perioadă scurtă, de cel puțin 2 ani de zile, ar trebui pur și simplu, să se interzică creșterea porcilor în gospodării, evident, acordându-se compensațiile necesare. Dacă ar exista voință politică și s-ar face aceste două lucruri, în 2 ani de zile putem reporni toată industria, inclusiv pe partea tradițională, a porcilor crescuți acasă, în gospodărie. Dar mai întâi trebuie făcut efortul acesta, pentru că e o boală foarte păcătoasă”, explică CEO-ul companiei „La Mircea Măcelaru”.
Antreprenorul invocă exemplul Spaniei, care a trecut printr-o criză similară în urmă cu câteva decenii și care, în urma unor măsuri dure, a devenit cel mai mare producător de carne de porc din Europa.
„Spania a avut curajul să interzică temporar creșterea porcilor în gospodării și a eliminat porcul mistreț. Acum este cel mai mare producător din Europa”, spune Eduard Pavel.
El atrage atenția și asupra modului ineficient în care au fost cheltuite fondurile pentru despăgubiri, considerând că aceiași bani ar fi putut fi folosiți pentru refacerea bazei naționale de reproducție și sprijinirea fermelor mici și mijlocii.
„S-au cheltuit sute de milioane de euro pe despăgubiri. Cu aceiași bani se putea reconstrui toată industria. Dar este nevoie de voință politică și decizii ferme”, adaugă antreprenorul.
Propunerile concrete pentru redresarea industriei includ:
– eradicarea porcului mistreț pe termen scurt;
– interzicerea temporară a creșterii porcilor în gospodării, cu sprijin financiar adecvat;
– refacerea bazei de reproducție naționale;
– sprijin real pentru fermele mici și mijlocii;
– utilizarea eficientă a fondurilor publice.
În lipsa unor măsuri urgente și asumate, România riscă să devină complet dependentă de importuri, pierzând controlul asupra unui sector tradițional esențial pentru economia agricolă și pentru consumatorii români.