CEO-ul Deutsche Bank avertizează: „Inflaţia este cea mai mare otravă pentru economia mondială. Există riscul de recesiune în 2023, atât în Europa cât şi în SUA”

Europa şi SUA se confruntă cu o probabilitate mare de recesiune, deoarece băncile centrale sunt forţate să înăsprească agresiv politica monetară pentru a combate inflaţia, potrivit CEO-ului Deutsche Bank, Christian Sewing.

22 iun. 2022, 10:07
CEO-ul Deutsche Bank avertizează: „Inflaţia este cea mai mare otravă pentru economia mondială. Există riscul de recesiune în 2023, atât în Europa cât şi în SUA”

Rezerva Federală a SUA, Banca Centrală Europeană (BCE), Banca Naţională Elveţiană şi Banca Angliei au luat toate măsurile pentru a controla inflaţia săptămâna trecută, deşi în grade diferite.

Inflaţia preţurilor de consum în zona euro a atins un nou record de 8,1% în mai, iar BCE şi-a confirmat intenţia de a începe creşterea ratelor dobânzilor la reuniunea sa din iulie.

Liderii băncilor centrale şi economiştii din întreaga lume au recunoscut că înăsprirea agresivă a politicilor monetare care ar putea fi necesară pentru a controla inflaţia ar putea risca să arunce economiile în recesiune, creşterea fiind deja încetinită din cauza confluenţei factorilor globali.

Apropierea Europei de războiul din Ucraina şi dependenţa acesteia de importurile ruseşti de energie fac continentul vulnerabil la conflict şi la o potenţială oprire a fluxurilor de gaze ruseşti.

”Un lucru este clar: dacă are loc o oprire bruscă a gazelor ruseşti, probabilitatea ca o recesiune să vină mai devreme este evident mult mai mare. Nu există nicio îndoială. Dar aş spune că, în general, avem o situaţie atât de dificilă încât probabilitatea unei recesiuni şi în Germania, sau în Europa în 2023 sau anul următor, este mai mare decât am văzut-o în oricare dintre anii precedenţi şi că nu este doar impactul acestui război îngrozitor, ci uitaţi-vă la inflaţie, uitaţi-vă la ce înseamnă asta pentru politica monetară”, a spus Sewing într-un interviu exclusiv acordat CNBC, potrivit News.ro.

Alături de inflaţia rezultată în urma războiului din Ucraina şi a sancţiunilor asociate împotriva Rusiei, lanţurile de aprovizionare au fost, de asemenea, blocate de cererea care şi-a revenit după pandemie şi de revenirea măsurilor de control al Covid-19, mai ales în China.

Citeşte şi: BNR arespins cererea afaceristului Dan Ostahie de a achiziţiona Porsche Bank

”Aceasta este o situaţie atât de dificilă încât avem trei, patru factori care pot avea un impact grav asupra economiei şi toate acestea, reunite în acelaşi timp, înseamnă că există multă presiune asupra economiei şi, prin urmare, probabilitatea ca o recesiune să vină în Europa, dar şi în SUA, este destul de mare”, a spus Sewing.

Având în vedere această confluenţă de provocări, Sewing este din ce în ce mai reticent să se bazeze pe modelele tradiţionale, deoarece economia se confruntă cu ”o furtună perfectă” de ”trei sau patru pârghii reale care pot provoca, la sfârşitul zilei, o recesiune”.

Sewing cred că inflaţia este cea mai mare îngrijorare, totuşi.

”Aş spune că inflaţia este ceva care mă îngrijorează cel mai mult şi, prin urmare, cred că semnalul pe care l-am primit de la băncile centrale, fie că este vorba de Fed, dar acum şi de BCE, este semnalul potrivit. Trebuie să luptăm împotriva inflaţiei pentru că, la sfârşitul zilei, inflaţia este cea mai mare otravă pentru economie”, a spus el.

Citeşte şi: Preţ carburanţi 22 iunie 2022. Românii protestează degeaba, un plin de benzină/motorină costă tot mai mult


loading...
Partenerii noștri