Cercetător al Institutului de Ştiinţe Spaţiale, premiat de Uniunea Europeană pentru Geoştiinţe

Cătălin Negrea, cercetător al Institutului de Ştiinţe Spaţiale în cadrul Laboratorului de Plasmă Spaţială şi Magnetometrie, a câştigat premiul pentru cel mai bun poster prezentat de un student (Outstanding Student Poster - OSP), în urma conferinţei anuale a Uniunii Europene pentru Geoştiinţe (European Geosciences Union - EGU) care a avut loc la Viena.

28 oct. 2014, 08:20
Cercetător al Institutului de Ştiinţe Spaţiale, premiat de Uniunea Europeană pentru Geoştiinţe

Potrivit unui comunicat de presă al Institutului de Ştiinţe Spaţiale, Cătălin Negrea a câştigat premiul OSP cu lucrarea „Gravity Wave Detection Methodology Using Dynasonde Data”, proiect care analizează undele gravitaţionale care iau naştere ca urmare a unor evenimente extreme precum cutremurele şi uraganele, dar şi în urma fenomenelor meteo de zi cu zi. Aceste unde se pot propaga sute de km în altitudine şi mii de km în plan orizontal, putând afecta buna funcţionare a sistemelor de comunicaţii.

„Cu ajutorul unui radar specializat, perturbaţiile cauzate de aceste unde la altitudini de 150-450 km pot fi detectate. Metoda de detecţie pe care am propus-o în lucrare permite evaluarea efectului acestor unde în ionosfera terestră. Am utilizat măsurători efectuate la Wallops Island în Virginia şi la San Juan în Puerto Rico. Acestea au demonstrat importanţa fenomenelor meteo asupra ionosferei şi implicit asupra funcţionarii GPS şi a sistemelor de comunicaţii”, a explicat Cătălin Negrea, potrivit comunicatului de presă.

Outstanding Student Poster (OSP) este un premiu special oferit de către EGU cu scopul de a îmbunătăţi calitatea generală a prezentărilor de tip poster şi de a încuraja colegii mai tineri să îşi prezinte munca în cadrul conferinţelor ştiinţifice de amploare.

Doctorand la Universitatea din Colorado – Boulder şi, de asemenea, la Administraţia Naţională a Oceanelor şi Atmosferei din Boulder, Colorado, Cătălin Negrea desfăşoară activităţi de cercetare care urmăresc caracterizarea influenţei pe care atmosfera joasă a Pământului o are asupra meteorologiei spaţiale prin transportul energiei şi impulsului de către unde fluide, denumite şi unde gravitaţionale. În cadrul ISS, Cătălin Negrea participă şi la activităţi de cercetare pentru optimizarea analizei spectrale a datelor produse de observatoare ionosferice şi sateliţi.

Uniunea Europeană de Geoştiinţe este o asociaţie internaţională a oamenilor de ştiinţă, cu peste 12.500 de membri din întreaga lume, şi totodată primă uniune din Europa dedicată excelenţei în domeniul geoştiinţei şi a ştiinţelor planetare şi spaţiale, în beneficiul întregii omeniri.

Citeşte şi VINE APOCALIPSA? Un cercetător este ŞOCAT după o EXPEDIŢIE în GROENLANDA: ZĂPADA este NEAGRĂ FOTO