Încă două noi mutaţii de COVID-19, descoperite în SUA. Restricţionarea deplasărilor nu ar opri răspândirea

Cercetătorii din Statele Unite au detectat două noi variante ale virusului SARS-CoV-2 care ar putea fi mai contagioase şi care se comportă precum tulpina britanică. Acestea sunt concluziile unui studiu din care reiese că una dintre aceste mutaţii este dominantă în capitala statului american Ohio.

14 ian. 2021, 14:49
Încă două noi mutaţii de COVID-19, descoperite în SUA. Restricţionarea deplasărilor nu ar opri răspândirea

Descoperirea a încă două noi mutaţii de COVID-19 a pus pe jar oamenii de ştiinţă din Statele Unite. Studiile acestora arată că una dintre variantele virusului SARS-CoV-2 a suferit mutaţii precum s-a întâmplat în cazul tulpinii britanice.

În schimb, a doua mutaţie este una nouă şi nemaivăzută de cercetători. Aceasta a devenit dominantă în Columbus, capitala statului Ohio, în doar câteva săptămâni, conform Agerpres.

„Varianta din Columbus are baza genetică a cazurilor similare pe care le-am studiat, dar prezintă trei mutaţii ce reprezintă o evoluţie foarte importantă”, a declarat Dan Jones, profesor de patologie la Universitatea Ohio State.

Citeşte şi: Avertismentul OMS: Al doilea an al pandemiei va fi mai dur

Încă două noi mutaţii de COVID-19, descoperite în SUA. Cât de contagioase sunt

Cercetătorul avertizează că noua variantă „a sporit transmisibilitatea (coronavirusului) comparativ cu variantele mamă”, iar măsuri precum restricţionarea deplasărilor nu vor fi suficiente pentru a preveni răspândirea.

Cele două variante sunt rezultatul unor mutaţii produse în SUA şi nu sunt importate din alte ţări din martie când a început secvenţierea, un efort care s-a accelerat având în vedere prevalenţa acestor tulpini.

Studiul arată că noul coronavirus trece printr-o perioadă de schimbări semnificative în ce priveşte componenţa sa genetică. Deşi este prea devreme pentru a determina cât de contagioase sunt noile tulpini, virusul circulă în rândul populaţiei de mai multe luni şi experimentează mutaţii, notează sursa citată.

Încă două noi mutaţii de COVID-19, descoperite în SUA. Nu se ştie cum răspund vaccinurile

De asemenea, oamenii de ştiinţă au explicat că prea curând pentru a şti dacă noile variante nu răspund la vaccinurile administrate persoanelor din categoriile de risc în Statele Unite.

Grupul de lucru de la Casa Albă a sugerat la începutul acestei luni că ar putea exista „o variantă americană”, judecând după extinderea infecţiilor în ţară din ultimele luni. SUA au înregistrat între 200.000 şi 300.000 de infecţii zilnice cu COVID-19 şi peste 4.000 de decese pe zi.

Citeşte şi: Bilanţ coronavirus 14 ianuarie. Peste 3.500 de cazuri noi COVID-19 în 24 de ore. Numărul total al deceselor a trecut de 17.000


loading...