Cercetătorii americani au descoperit secretul dispariţiei unor lacuri glaciare din Groenlanda

Publicat: Joi, 04 Iunie 2015 10:56 // Actualizat: Joi, 04 Iunie 2015 10:56 // Sursa: romaniatv.net

Oamenii de știință au fost uimiți anul trecut după ce lacuri formate din topirea ghețurilor, situate pe calota glaciară din Groenlanda, se drenau brusc, cu viteze rivalizând cu cascada Niagara, informează Reuters.

Foto: www.geos.ed.ac.uk

O echipă de cercetători americani a anunțat într-un studiu publicat recent în revista Nature că și-a dat seama în ce constă bizarul fenomen și că aceasta i-ar putea ajuta să facă prognoze globale cu privire la creșterea nivelului mării.

Alertă de la climatologi: Nivelul apelor pe Terra creşte într-un ritm accelerat

Puțuri verticale din stratul de gheață, numite 'muline' pot infiltra apa topită sub diferite părți ale unui ghețar, părți care apoi sunt ridicate. Acest fenomen provoacă fisuri sub așa-numitele lacuri supragalciale, fisuri care pot contribui la golirea lor în câteva zile, au explicat oamenii de știință de la Massachusetts Institute of Technology — Woods Hole Oceanographic Institution (MIT/WHOI) Joint Program in Oceanography.

loading...
2 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
dispariţie lacuri glaciare Groenlanda lacuri glaciare lacuri glaciare Groenlanda
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
06 iun 06:36
...ale unui ghețar, părți care apoi sunt ridicate. Acest fenomen provoacă fisuri sub așa-numitele lacuri… Citeste mai departe pe RomaniaTv.net
...
04 iun 11:05
...situate pe calota glaciară din Groenlanda, se drenau brusc, cu viteze rivalizând cu cascada Niagara, informează Reuters. Citește mai departe… Sursa: romaniatv.net ...
1
EUR
4.8378
RON
05 Jul
noapte 21 °
zi 36 °
Ultimele joburi adaugate
24 H