Cercetătorii au anunţat descoperirea unei noi specii umane. A fost denumită Homo luzonensis

Cercetătorii anunţă că au descoperit în Filipine o nouă specie umană. Nu este totuși un strămoș al omului modern, ci al unei specii vecine, şi a primit numele de Homo luzonensis.

RomaniaTV.net
10 apr. 2019, 19:10
Cercetătorii au anunţat descoperirea unei noi specii umane. A fost denumită Homo luzonensis

Cercetătorii au anunțat miercuri că au descoperit o nouă specie umană, cu caracteristici morfologice unice, care a trăit pe insula Luzon, din Filipine, cu peste 50.000 de ani în urmă. Analiza celor treisprezece rămășiţe fosile (dinți, falange de picior și de mână, fragmente de femur) găsite în peștera Callao și aparținând a cel puțin trei indivizi, inclusiv un copil, i-au determinat pe acești oameni de știință să considere că este vorba de o specie nouă, pe care au numit-o Homo luzonensis.

Particularitatea sa este că prezintă atât „elemente foarte primitive, asemănătoare caracteristicilor Australopitecului, dar și unele moderne, apropiate de cele ale lui Homo Sapiens„, explică Florent Detroit, paleoantropolog la Muzeul Omului din Paris și principalul autor al studiului publicat în revista Nature. Acest Homo luzonensis „a fost probabil mic de statură, dacă judecăm după mărimea dinților„, mai spune Detroit.

Homo luzonensis, care nu este un strămoș direct al omului modern, ar fi o specie similară, contemporană cu Homo sapiens, dar cu o serie de caracteristici primitive. Două dintre fosilele analizate au fost datate direct prin metoda seriilor de uraniu și au vârsta de 50.000 ani și, respectiv, 67.000 ani.

Acestea sunt cele mai vechi rămășițe umane cunoscute în Filipine, precedând primele Homo Sapiens, care datează de la 30.000 la 40.000 de ani, găsite pe insula Palawan, în sud-vestul de arhipelagului.