Cercetătorii au descoperit ce-i face pe oamenii graşi să mănânce necontrolat. Cu ce este diferit creierul supraponderalilor

Cea mai recentă descoperire a oamenilor de știință arată că persoanele grase obeze au creierul diferit de cel al oamenilor care au o greutate corporală normală.

19 aug. 2023, 20:18
Cercetătorii au descoperit ce-i face pe oamenii graşi să mănânce necontrolat. Cu ce este diferit creierul supraponderalilor

Noile dovezi științifice demonstrează legătura dintre structura creierului, masa corporală și consumul de alimente, arătând că creierul oamenilor grași este diferit.

Mai precis, un studiu realizat de Departamentul de Psihiatrie al Universității Cambridge și citat de Sky News arată că centrii de control al apetitului din creierul persoanelor obeze și supraponderale sunt diferiți de cei ai oamenilor cu o greutate mai mică. Această descoperire demonstrează legătura dintre structura creierului, masa corporală și consumul de alimente.

Este cunoscut faptul că există mai mulți factori ce influențează cât de mult mănâncă oamenii și ce mănâncă. Între aceștia amintim genetica, reglarea hormonală și mediul în care trăiesc. Necunoscuta oamenilor de știință era ce anume se întâmplă în creier pentru ca acesta să ne transmită senzația de foame sau sațietate.

Mai multe studii anterioare au arătat că hipotalamusul ar juca un rol important în acest sens. „Cu toate că știm că hipotalamusul este important pentru a determina cât mâncăm, în realitate avem foarte puține informații directe despre această regiune a creierului de la oamenii vii”, a explicat dr. Stephanie Brown de la Departamentul de Psihiatrie al Universității Cambridge. „Asta este din cauză că este foarte mică și greu de deslușit în RMN-urile cerebrale tradiționale”, a mai arătat specialista, potrivit Retetesivedete.

Majoritatea studiilor privind implicarea hipotalamusului în reglarea apetitului au fost realizate pe animale. Acestea au indicat existența unor căi complexe de interacțiune în interiorul hipotalamusului cu diferite zone de celule care acționează împreună și ne „informează” când ne este foame și când am mâncat destul.

Citeşte şi: EXCLUSIV / Marele psihoterapeut Menis Yousry și soția Elena, mândri de fina lor Medana Oprea, care i-a emoționat profund cu ultima sa poezie. Puțini știu că ei sunt părinții spirituali ai lui Alin Oprea și ai soției sale

Acum cercetătorii au folosit un algoritm dezvoltat prin tehnologia AI (Inteligență Artificială) a învățării automate pentru a analiza scanări cerebrale obținute de la un număr de 1.351 de adulți tineri cu diferiți indici de masă corporală. Astfel, cercetătorii au căutat diferențele care apar la nivelul hipotalamusului în cazul persoanelor subnutrite, cu o greutate corporală normală, supraponderale și obeze.

Analiza datelor obținute a demonstrat faptul că volumul hipotalamusului era semnificativ mai mare la oamenii grași, supraponderali sau obezi. Mai mult,  în urma cercetării s-a stabilit și cum cele mai mari diferențe apăreau în acele subregiuni ale hipotalamusului care controlează direct apetitul prin eliberarea de hormoni ce reglează senzația de foame, respectiv de sațietate. Oamenii de știință implicași în cercetare cred că o posibilă explicație ar fi faptul că schimbarea este provocată de o inflamație.

Asta și pentru că studii precedente realizate pe animale au evidențiat că o dietă bogată în grăsimi inflamează hipotalamusul, iar acest lucru duce, într-o etapă următoare, la obezitate și produce rezistență la insulină.

Citeşte şi: Găsește trei diferențe între cele două imagini. Doar cei cu mintea ageră reușesc în 6 secunde