Cercetătorii au descoperit strămoşul preistoric al caracatiţei şi al calmarului FOTO

Cercetătorii au descoperit o fosilă veche de 128 de milioane de ani care ar reprezenta strămoşul caracatiţei şi calmarului din ziua de azi.

RomaniaTV.net
04 iun. 2012, 10:21
Cercetătorii au descoperit strămoşul preistoric al caracatiţei şi al calmarului FOTO

Echipa de la Muzeul de Istorie Naturală din Austria a folosit tehnologia 3D pentru scanarea fosilei Dissimilites intermedius, iar apoi a creat un video despre stilul de viaţă al acestei creaturi.

Amonitul a fost descoperit într-un sediment care s-a format pe fundul oceanului în timpul perioadei Cretacice, regiunea care a ajuns în ziua de azi în vârful munţilor Dolomiţi. Ei au observat că trupul creaturii era acoperit cu ţepi, fiecare având o lungime între 3-4mm.

„Fosila este o creatură necunoscută până acum, un tip de amonit. Tomografia computerizată şi un program complicat de reconstrucţie 3D ne-au ajutat să aflăm cum arăta creatura, dar şi cum se mişca”, a explicat purtătorul de cuvânt al muzeului.

Videoclipul de prezentare a animalului este prezentat la Muzeul de Istorie Naturală, alături de mai multe fotografii ale creaturii de 13cm lungime.

Purtătorul de cuvânt a mai adăugat că preistoricul Ocean Tetis, care exista între continentele Gondwana şi Laurasia, a lăsat sedimente extrem de bogate, care au înregistrat, astfel, milioane de ani.

De-a lungul a milioane de ani, Alpii s-au născut de pe fundul apelor, iar fostele sedimente de pe fundul oceanului au ajuns în vârful Dolomiţilor. Aici, în Parcul Natural Puez-Geisler, la o înălţime de circa 2,600m, a fost descoperită cea mai bogată regiune în fosile marine.

Echipa austriacă, condusă de Alexander Lukeneder, de la departamentul de geologie/paleontologie a muzeului, a lucrat timp de trei ani pe o secţiune de 150m din Parc, unde a descoperit fosila amonitului.

Studiul a fost publicat în revista Acta Palaeontologica Polonica.