Cercetătorii au descoperit un nou compus care ajută în lupta împotriva rezistenţei la antibiotice

Ce putem face împotriva rezistenței la antibiotice? În prezent, rezistența la antibiotice este una din cele mai înspăimântătoare amenințări pentru oameni, la nivel mondial, o provocare mare în lumea sănătății. Din păcate, acest fenomen a apărut în mod natural, pentru că oamenii folosesc prea des antibiotice, chiar și pentru bolile mai puțin grave și de aceea se poate produce rezistența la aceste substanțe. Fenomenul creat poate provoca pierderi mari pentru sănătate și economie. Cercetătorii vor să prevină rezistența la antibiotice și problemele legate de aceasta, pentru a ajuta oamenii.

RomaniaTV.net
25 feb. 2020, 08:05

Oamenii de știință au explorat efectele unice ale unor canabinoizi naturali, derivați din planta Cannabis, și au descoperit că unii sunt mai eficienți decât s-au așteptat. Unul dintre compuși este un fitocannabinoid (CBG) cu proprietăți antibiotice, care ar putea combate infecțiile din spitale cu anumite tipuri de bacterii.

Studiul realizat de oamenii de știință a avut scopul de a descoperi proprietățile antibiotice pe care le-ar putea avea cinci compuși de canabis. Rezultatele au arătat că doar un compus are efect antibiotic, este numit cannabigerol (CBG) și poate distruge Staphylococcus aureus – o bacterie (ce produce infecții în sânge) și care este rezistentă la meticilină (MRSA). În trecut, cand medicii detectau această infecție la pacienți prescriau acest antibiotic pentru tratament. Din păcate meticilina numai este eficientă în combaterea bacteriei cu Staphylococcus.

Specialiștii au spus că Staphylococcus aureus a produs cele mai comune infecții spitalicești în ultimii ani. Majoritatea infecțiilor diagnosticate la 2 zile de la spitalizare, sau la 3 zile de la externare sunt considerate de medici ca fiind luate din spital. De asemenea, infecțiile depistate la o lună de la operația chirurgicală sunt tot din spital. Principalele simptome ce apar în caz de infecții sunt: febră, durere de cap, greață, diaree, vărsături, dificultate și senzație de arsură la urinare, probleme respiratorii.

Alte bacterii comune care sunt vinovate de producerea frecventă a infecțiilor nosocomiale sunt:

  • Infecțiile din sânge sau ale tractului urinar cu Enterococi

  • Infecțiile la rinichi, sistemul respirator și tractul urinar cu bacterii tip Pseudomonas aeruginosa

  • Infecțiile la nivelul tractului urinar cu bacteria E.Coli.

Pacienții pot lua germeni din spital, de la alt pacient din apropierea lui care este infectat, sau din cauza unor manevre medicale neadecvate.

Unul din oamenii de știință – Eric Brown – de la Universitatea din Ontario, a arătat faptul că există canabinoizi care sunt compuși asemănători medicamentelor. El a precizat că vor continua cercetările privind potențialul cannabinoizilor ca antibiotice.

Un alt cercetător – Mark Blaskovich – de la Universitatea din Queensland, a studiat de asemenea compușii de canabis și a ajuns la concluzia că această plantă are compuși cu proprietăți antibiotice. El a comparat canabisul cu alte plante care au proprietăți antibacteriene, cum ar fi usturoiul, curcumina, frunzele de arbore de ceai.

Studiile și cercetările în domeniu au arătat că există o diferență între compusul cannabigerol (CBG) și compusul cannabidiol din ulei cbd. Ambii sunt compuși naturali din planta Cannabis, care nu au efect psihoactiv. Asta înseamnă că nu afectează facultățile mintale ale oamenilor. CBG-ul poate interacționa cu sistemul endocannabinoid și are anumite efecte.

S-au făcut experiențe pe șoareci în laborator și s-a constatat efectul de creștere în greutate la aceste animale prin folosirea în tratamente a compusului CBG. Alte studii au arătat efectul neuroprotector al CBG-ului și de stopare a dezvoltării unor tumori.

În cazul utilizării compusului canabidiol (CBD), în cazuri de cancer, sunt ameliorate simptomele create de chimioterapie la pacienți: dureri articulare și neuropate, amețeli, stări de greață. Medicii au spus și de capacitatea compusului CBG de a reduce inflamațiile, care pot fi ameliorate în mod eficient și de CBD.

Ambii compuși fac provin din CBGA un fel de “celulă stem” a canabinoizilor; din aceasta se formează mare parte din compușii plantei cum ar fi CBDa și THCa. În prezent, cercetătorii recomandă folosirea compusului CBD în tratamentul simptomelor multor boli și afecțiuni; în cazul CBG-ului care se folosește în prezent pentru ameliorarea simptomelor pentru suferinzii de glaucom, ei precizează că sunt necesare și alte cercetări pentru a indica produsul în alte tratamente.

Studiul realizat de oamenii de știință arată că plantele canabis pot oferi compuși care să distrugă bacteriile rezistente la medicamentele antibiotice. Asta ar putea fi un mare avantaj, pentru că s-ar putea ridica speranța de viață a celor care au astfel de infecții spitalicești, sau dobândite din afara centrelor de asistență medicală.

În prezent, rezistența la antibiotice este o amenințare pentru sănătatea publică mondială și de aceea cercetătorii doresc găsirea unor noi alternative la antibioticele care și-au pierdut eficiența pentru anumite bacterii. Oamenii au tendința de a lua antibiotice și pentru boli ușoare, consideră că vindecarea lor depinde de aceste medicamente.

Consumul prea mare de antibiotice nu este bun, pentru că poate provoca rezistența la antimicrobiene. Asta are consecințe, tratamentul devine mai lung și deseori destul de greu de făcut de pacient. Antibioticele au efecte secundare pentru organism, ceea ce este un mare dezavantaj.