Cercetătorii de la CERN au anunţat descoperirea „particulei lui Dumnezeu”

Cercetătorii de la Cern au descoperit o nouă particulă subatomică ce ar putea fi bosonul lui Higgs, poreclit drept "particula lui Dumnezeu", ce stă la baza întregului univers.

RomaniaTV.net
04 iul. 2012, 09:06
Cercetătorii de la CERN au anunţat descoperirea „particulei lui Dumnezeu”

„Pot să confirm că am descoperit o particulă care respectă teoria bosonului lui Higgs„, a declarat miercuri John Womersley, şeful Science & Technology Facilities Council din Marea Britanie, la un eveniment din Londra.

Joe Incandela, purtătorul de cuvânt al celor două echipe care au vânat particula lui Higgs, a declarat că este un rezultat preliminar, dar foarte puternic.

Bosonul lui Higgs, crucial pentru înţelegerea formării universului, rămâne, momentan, la nivel teoretic. El poate explica cum s-au alăturat particulele pentru a forma stele, planete şi chiar viaţa. Fără particula lui Higgs, particulele care alcătuiesc universul ar fi rămas ca o supă, spune teoria.

Este ultima piesă nedescoperită din Modelul Standard care descrie naşterea universului, acest model fiind pentru fizicieni ceea ce teoria evoluţiei reprezintă pentru biologi.

Ceea ce cercetătorii nu ştiu acum este dacă ei au descoperit bosonul lui Higgs descris de Modelul Standard, o variantă a bosonului lui Higgs sau o nouă particulă subatomică care ar putea rescrie teoria despre structura materiei. Ultimele două posibilităţi sunt, din punct de vedere ştiinţific, cele mai interesante.

Prof. Peter Higgs, teoreticianul de la Universitatea Edinburgn care, alături de alţi cinci cercetători, au prezis existenţa particulei care îi poartă numele în 1964, a lăudat cele două echipe de la CERN, care au lucrat cu acceleratorul de particule LHC. „Nu mă aşteptam ca acest lucru să se întâmple cât sunt încă în viaţă. O să îmi rog familia să pună şampania la rece”, a spus Higgs.

Confirmarea ar duce la una din cele mai mari descoperiri ale secolului. Căutarea bosonului Higgs a fost comparată de unii fizicieni cu programul spaţial Apollo, din anii 1960.

Modelul Standard şi bosonul lui Higgs

Profesorul Peter Higgs