Cercetătorii de la CERN au descoperit o nouă particulă

Detectorul Atlas, unul din cele două detectoare ale acceleratorului de la CERN, a descoperit o nouă particulă. Oamenii de ştiinţă bănuiau de mult existenţa ei, însă nu au văzut-o niciodată "în natură".

RomaniaTV.net
22 dec. 2011, 17:40
Cercetătorii de la CERN au descoperit o nouă particulă

Particula Chi_b (3P) a fost detectată printre miliardele de coliziuni de la LHC. Aceasta îi va ajuta pe cercetători să înţeleagă mai bine forţele care ţin materia legată.

Acceleratorul de particule de la CERN (LHC) încearcă să afle răspunsuri la câteva dintre întrebările fundamentale ale fizicii, prin coliziunea protonilor. Aceste coliziuni ar putea oferi noi informaţii despre felul în care este construit Universul.

Chi_b (3P) se află într-o stare mai excitată decât particulele Chi observate în coliziunile anterioare, explică profesorul Roger Jones, care lucrează la detectorul Atlas de la LHC. Ea este alcătuită dintr-un „bottom” quark şi un „bottom” anti-quark.

Cercetătorii speră să reuşească să descopere şi bosonul Higgs, o particulă care ar putea explica de ce materia are masă.

„Aceasta este prima oară când LHC a găsit o nouă particulă. Descoperirea dovedeşte succesul acceleratorului în 2011”, spune prof. Paul Newman, de la Universitatea din Birmingham.