Particula descoperită anul trecut era chiar bosonul Higgs

Analiza modului în care s-a descompus particula elementară descoperită vara trecută, în urma unor experimente realizate în cadrul acceleratorului de particule Large Hadron Collider (LHC), din apropiere de Geneva, constituie un "indiciu puternic" că această particulă este într-adevăr mult căutatul boson Higgs, conform unui comunicat emis joi de CERN.

14 mart. 2013, 11:06
Particula descoperită anul trecut era chiar bosonul Higgs

Comunicatul nu confirmă însă faptul că aşa-numita particulă a lui Dumnezeu a fost descoperită, fiind nevoie de date suplimentare pentru acest lucru. Dacă arată ca un boson Higgs, se comportă ca un boson Higgs şi se descompune ca un boson Higgs, atunci probabil că este bosonul Higgs – este concluzia la care au ajuns fizicienii de la acceleratorul de particule LHC aflaţi în căutarea ipoteticei „particule a lui Dumnezeu” care ar fi conferit masă tuturor celorlalte particule, potrivit Agerpress.

Citeşte şi Călătoria în timp este posibilă? Viteza luminii a fost depăşită din nou într-un experiment

Noua particulă despre care se crede că ar putea fi mult căutatul boson a fost descoperită în cursul verii trecute, iar până în prezent proprietăţile sale coincid modelului teoretic al particulei lui Higgs.

Deocamdată nu există suficiente dovezi care să certifice fără umbră de îndoială faptul că această particulă descoperită vara trecută, în două experimente independente unul de celălalt, denumite ATLAS şi CMS, este bosonul lui Higgs, dar dovezile adunate până în prezent o prezintă drept principală candidată. Problema cu care se confruntă acum fizicienii de la CERN nu este doar dacă respectivul boson este particula lui Dumnezeu, ci şi dacă acesta este acelaşi boson Higgs prefigurat teoretic de Modelul Standard al fizicii – „Biblia” fizicii particulelor – sau dacă nu cumva existenţa unui altfel de boson Higgs va face necesară renunţarea la această teorie.

Citeşte şi CERN va face o pauză de aproape doi ani, după extraordinara descoperire din 2012

Una dintre modalităţile prin care oamenii de ştiinţă încearcă să probeze dacă particula descoperită respectă Modelul Standard al fizicii particulelor este studierea modalităţilor în care aceasta se descompune. Noul tip de particulă este instabil, descompunându-se după o fracţiune infimă de secundă în alte particule mai mundane. Modelul Standard din fizică face nişte predicţii specifice cu privire la tipul de particule care se nasc din descompunerea unui astfel de boson, precum şi cât de frecvente sunt descompunerile.

Citeşte şi Cele două „particule ale lui Dumnezeu”: Cercetătorii ar fi găsit doi bosoni Higgs diferiţi

Astfel, conform concluziilor preliminare obţinute de echipa care a realizat experimentul CMS, noua particulă nu se descompune doar în alte tipuri de bosoni, aşa cum ar fi fotonii, dar şi într-o clasă de particule denumite fermioni, care include particule de materie precum ar fi quarcii (care formează protonii) şi leptonii (categorie din care fac parte electronii). Experimentul CMS a identificat faptul că noul boson poate să se descompună în doi leptoni tau – fenomen ce nu era prevăzut în Modelul Standard al fizicii particulelor.

Citeşte şi Cea mai mare temperatură din univers, creată de acceleratorul de particule de la CERN