Anca Jurma a preluat mandatul de procuror-şef interimar al DNA. Lazăr: Lupta anticorupţie va continua cu fermitate

Anca Jurma a preluat mandatul de procuror-şef interimar al DNA. "DNA va trebui să rămână în continuare o instituţie puternică, independentă şi relevantă", a afirmat Anca Jurma, în cadrul ceremoniei de la sediul DNA. Lupta anticorupţie "va continua cu fermitate", a declarat, la rândul său, procurorul general al României, Augustin Lazăr, care a adăugat că procurorul-şef interimar al DNA, Anca Jurma, este persoana potrivită la conducerea acestei instituţii.

RomaniaTV.net
12 iul. 2018, 05:30

Anca Jurma a preluat joi oficial interimatul la șefia DNA.

„Astăzi a avut loc instalarea procurorului-şef interimar. (…) Doamna procuror Anca Jurma a fost delegată în funcţia de procuror-şef al DNA pe o perioadă de şase luni. (…) Aş dori să reamintesc câteva din priorităţile Ministerului Public şi ale DNA. Prima din ele – lupta anticorupţie va continua cu fermitate. A doua prioritate – aplicarea legislaţiei anticorupţie se va efectua în continuare în conformitate cu normele şi standardele internaţionale de eficacitate. (…) DNA va apela la resursele pe care le are, resursele umane de expertiză profesională care au făcut din această Direcţie una din instituţiile cunoscute pe plan european ca fiind furnizoare de expertiză în domeniu”, a afirmat Lazăr, la ceremonia de preluare a mandatului de către Anca Jurma.

El a susţinut că Anca Jurma este „persoana potrivită”, care indică faptul că DNA „are resurse pe profilul necesar în momentul oportun”.

Potrivit şefului Ministerului Public, Jurma este un procuror cu experienţă mare şi cu o foarte bună pregătire profesională.

La rândul său, Anca Jurma a declarat că DNA va trebuie să rămână în continuare o instituție puternică, independentă și relevantă atât timp cât România se confruntă cu fenomenul corupției și că se va strădui să asigure un interimat echiliubrat.

„În primul rând, vreau să mulțumesc conducerii Ministerului Public, domnului procuror general pentru susținerea pe care o arată în mod constant DNA-ului și misiunii acesteia de a lupta împotriva corupției. De asemenea, îi mulțumesc dnei Laura Codruța Kovesi pentru întreaga activitate desfășurată în fruntea DNA.

DNA este atât o parte a sistemului judiciar românesc, cât și o autoritate națională anticorupție în sensul Convenției ONU împotriva corupției.

Prin urmare, Direcția are o răspundere majoră în îndeplinirea mandatului pe care legea i-o oferă, și anume combaterea corupției la nivel înalt. În acest sens, DNA va trebuie să rămână în continuare o instituție puternică, independentă și relevantă atât timp cât România se confruntă cu fenomenul corupției.

În ceea ce mă privește, mă voi strădui pe cât îmi va sta în putință să asigur un interimat echilibrat, să continuăm împreună cu colegii din DNA munca pe care această instrituție a început-o acum 15 ani. Acordăm o prioritate absolută respectării normelor procedurale, standardelor europene și internaționale și drepturilor fundamentale ale cetățeanului.”, a spus Anca Jurma, joi, la sediul DNA.

Anca Jurma a fost procuror șef al Serviciului de cooperare internațională și programe din cadrul Direcției Naționale Anticorupție şi consilier al şefei DNA, potrivit anunţului Parchetului General.

„Ca urmare a decretului prin care președintele României, domnul Klaus Werner Iohannis, a dispus revocarea din funcția de procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție a doamnei Laura Codruța Kovesi și a publicării acestuia în Monitorul Oficial al României, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, domnul Augustin Lazăr, a emis astăzi ordinul de delegare în această funcție a doamnei ANCA JURMA, procuror în cadrul Direcției Naționale Anticorupție. Doamna Anca Jurma a îndeplinit pe parcursul a două mandate atribuțiile de procuror șef al Serviciului de cooperare internațională și programe din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, iar ulterior a fost numită consilier al procurorului șef al Direcției Naționale Anticorupție.

Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, domnul Augustin Lazăr, transmite un mesaj de încredere privind continuarea cu fermitate a activităţii anticorupție, care reprezintă o prioritate a Ministerului Public, în îndeplinirea rolului său constituţional. În activitatea judiciară, Ministerul Public reprezintă interesele generale ale societății și apără ordinea de drept, precum şi drepturile şi libertăţile cetăţenilor”, se arată într-un comunicat al Parchetului General.

Miercuri, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Augustin Lazăr, a dispus delegarea fostului procuror şef al DNA Laura Codruţa Kovesi în funcția procuror la Serviciul de îndrumare și control din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție începând cu data de 11 iulie 2018, se arată într-un comunicat de presă al Parchetului.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretul de revocare a Laurei Codruţa Kovesi din funcţia de procuror-şef al DNA. Decretul a fost publicat în Monitorul Oficial.

„În executarea deciziei Curţii Constituţionale nr. 358/2018, preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat, astăzi, decretul de revocare a doamnei Laura Codruţa Kovesi din funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie”, a anunţat purtătorul de cuvânt al şefului statului, Mădălina Dobrovolschi.