Cerere inedită pentru Papa Francisc din partea femeilor

Un grup de 26 de femei i-a adresat Papei Francisc o scrisoare în care ele îşi mărturisesc dragostea pe care le-o poartă unor preoţi şi îi cer Suveranului Pontif să suprime obligativitatea celibatului pentru membrii clerului catolic, relatează luni agenţia Reuters.

19 mai 2014, 15:25
Cerere inedită pentru Papa Francisc din partea femeilor

Femeile, care locuiesc toate în Italia, vorbesc în scrisoarea lor către Papa Francisc despre ”suferinţa distructivă” pe care Biserica le-o impune membrilor săi obligându-i la castitate şi refuzându-le dreptul de a se căsători.

”Îi iubim pe aceşti bărbaţi şi ei ne iubesc”, au afirmat femeile în scrisoarea lor publicată pe site-ul Vatican Insider, specializat pe probleme de actualitate religioasă.

”Cu umilinţă, ne punem suferinţa la picioarele Sanctităţii Voastre pentru ca ceva să se schimbe, nu numai pentru noi, ci şi pentru binele întregii Biserici”, au adăugat femeile în mesajul lor, semnat cu prenumele lor şi cu iniţialele numelor lor.

Celibatul pentru preoţi este o tradiţie veche de peste o mie de ani în cadrul Bisericii Romano-Catolice, cu toate că el nu constituie o dogmă irevocabilă. De mai multe decenii se aud voci care cer ca celibatul să fie o măsură opţională şi ca preoţii să fie autorizaţi să se căsătorească, dacă vor. Partizanii schimbării avansează argumentul că aceasta va ajuta la lupta împotriva actualei crize în ceea ce priveşte vocaţia.

PAPA FRANCISC, dispus SĂ BOTEZE EXTRATEREŞTRII. „Marţienii au dreptul de a fi botezaţi, dacă cer acest lucru”

Autoarele scrisorii îi cer Papei Francisc ”să le binecuvânteze dragostea”, explicând că puţine persoane pot înţelege ”suferinţa distructivă prin care trece o femeie îndrăgostită de un preot”.

Biserica declară însă că membrii clerului trebuie să se consacre în întregime vocaţiei lor şi că, intrând în rândurile sale, ei se ”căsătoresc” cu instituţia pe care ei intenţionează să o slujească.

Femeile care i se adresează Papei Francisc afirmă că un preot va sluji Biserica ”cu mai mare pasiune” dacă este susţinut de o femeie care îl iubeşte şi de copii. În opinia lor, acesta ar fi un avantaj de necontestat în raport cu ”o viaţă în clandestinitate permanentă, cu frustrarea unei iubiri care nu este consumată”.

Cele 26 de femei cer să se întâlnească cu Suveranul Pontif pentru a pleda direct cauza lor şi pentru a-i explica faptul că singura alternativă pentru un preot îndrăgostit de o femeie este în prezent fie să renunţe la preoţie, fie să aibă o relaţie în secret.

Unii partizani ai căsătoriei pentru preoţi avansează, de asemenea, ideea că scandalurile de pedofilie din cadrul Bisericii se pot explica prin obligativitatea celibatului, responsabil de frustrarea sexuală. 

Biserica respinge însă acest argument, estimând că pedofilia este înainte de toate o problemă legată de tulburări psihologice.

Căsătoria este autorizată pentru preoţii anglicani şi protestanţi, precum şi pentru membrii Bisericii Ortodoxe.