Cererea de încuviinţare a urmăririi penale a Elenei Udrea va fi votată marţi de Camera Deputaţilor UPDATE

Procurorul General a trimis Camerei Deputaţilor cererea de încuviinţare a începerii urmăririi penale faţă de Elena Udrea, acuzată de instigare la luare de mită în legătură cu finanţarea campaniei electorale pentru alegerileprezidenţiale din 2009. Solicitarea va fi votatămarţi în plen.

13 oct. 2016, 07:31
Cererea de încuviinţare a urmăririi penale a Elenei Udrea va fi votată marţi de Camera Deputaţilor UPDATE

UPDATE Comisia juridică a Camerei Deputaților va discuta luni cererea procurorului general privind începerea urmăririi penale a Elenei Udrea, iar votul în plen va fi dat marți, a decis Biroul permanent al forului legislativ.

„Am avut o ședință a Biroului permanent, în urma unei solicitări a domnului Augustin Lazăr, procurorul general al Parchetului de pe lângă ÎCCJ, referitoare la formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de doamna deputat Udrea Elena Gabriela, fost ministru al Turismului și membru al Camerei Deputaților. Conform Regulamentului, la orice solicitare Bp se întrunește de îndată. S-a înaintat scrisoarea către Comisia juridică. Luni, odată cu plenul, Comisia juridică va lucra și își va da avizul. Urmează marți, după votul final, să fie votul cu bile”, a precizat secretarul Camerei, Marcel Ciolacu, citat de Agerpres.

El a spus că cererea justiției în privința Elenei Udrea este pentru două infracțiuni de instigare la luare de mită și sunt 13 volume, cu o medie de 200 de file fiecare.


UPDATE Cererea DNA în cazul Elenei Udrea a ajuns joi la Camera Deputaților, iar Biroul permanent se întrunește la ora 12,30 pentru a stabili calendarul analizării acestei solicitări de către deputați.


UPDATE „În  conformitate cu prevederile art. 109 alin. 2 din Constituţia României, art. 12 şi art. 19 din Legea nr. 115/1999, art. 305 alin. 4 din Codul de procedură penală şi ale Deciziei Curții Constituționale nr. 270/10.03.2008, Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a solicitat Preşedintelui Camerei Deputaţilor să formuleze cererea de efectuare a urmăririi penale faţă de UDREA ELENA GABRIELA, fost ministru al Turismului şi membru al Camerei Deputaţilor, sub aspectul săvârşirii a două infracţiuni de instigare la luare de mită prev. de art. 47 din Codul penal rap. la art. 289 alin. 1 din Codul penal rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000, ambele cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod penal şi a art. 5 Cod penal.

Faptele reţinute în sarcina acesteia formează obiectul unui dosar al Direcţiei Naţionale Anticorupţie”, se arată în cererea formulată de procurorul general Augustin Lazăr.

 

DNA a cerut, miercuri, aviz de urmărire penală pentru Elena Udrea. Procurorii îi aduc acuzații într-un dosar în care mai este anchetată și fiica cea mare a lui Traian Băsescu. Aceștia vorbesc despre instigare la luare de mită pentru campania electorală din 2009.

„Cauza are ca obiect fapte prin care, pe parcursul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale din anul 2009, au fost colectate sume de bani provenite din infracţiuni, care au fost folosite ulterior pentru plata unor servicii prestate în campania electorală. Anterior, în cursul lunii septembrie 2016, procurorii au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de mai multe persoane, printre care Nastasia Gheorghe (la data faptei secretarul general al Ministerului Turismului) şi Tarhon Victor (la data faptei preşedintele Consiliului judeţean Tulcea) pentru luare de mită, precum şi faţă de Udrea Elena Gabriela pentru săvârşirea a cinci infracţiuni de spălare de bani. În urma probelor administrate ulterior au fost obţinute probe noi cu privire la săvârşirea, de către Udrea Elena Gabriela, a două infracţiuni de instigare la luare de mită, pentru care se impune extinderea urmăririi penale”, se arată în comunicatul de presă al procurorilor anticorupţie postat pe site-ul instituţiei.

Procurorii o acuză pe Elena Udrea că i-a determinat pe Gheorghe Nastasia, atunci secretar general al Ministerului Turismului, precum şi pe Victor Tarhon, pe atunci preşedintele Consiliului judeţean Tulcea (instituţie care primea finanţare şi de la Ministerul Turismului pe diferite proiecte), să ceară reprezentanţilor unor firme care aveau contracte cu cele două instituţii să plătească contravaloarea unor servicii de publicitate furnizate în cadrul campaniei electorale. 

Citeşte şi: DNA cere urmărirea penală pentru Elena Udrea. „Kovesi încearcă să scape de cucuveaua mov, folosindu-se de mine”