Cererea de urmărire penală în cazul Oprea a fost publicată în Monitorul Oficial

Hotărârea Senatului privind cererea de urmărire penală a fostului viceprim-ministru și ministru de Interne, Gabriel Oprea, a fost publicată miercuri seară în Monitorul Oficial.

03 feb. 2016, 17:44
Cererea de urmărire penală în cazul Oprea a fost publicată în Monitorul Oficial

Senatul a încuviințat, în ședința plenului de miercuri, solicitarea Justiției cu 102 voturi „pentru” și 30 „împotrivă”, un vot fiind anulat. Votul a fost secret cu bile.

În proiectul de hotărâre se arată că Senatul cere urmărirea penală a lui Gabriel Oprea, fost ministru al Afacerilor Interne, în perioada ianuarie 2014 — noiembrie 2015, și fost viceprim-ministru pentru securitate națională, în perioada martie 2014 — noiembrie 2015, „pentru faptele care fac obiectul dosarului nr. 905/P/2015 al DNA — Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție”.

Citeşte şi:  Votul Senatului în cazul Gabriel Oprea a ajuns în New York Times şi Washington Post

Dosarul îl vizează pe Gabriel Oprea în legătură cu săvârșirea a două infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul în perioada în care a deținut funcția ministerială.

Conform DNA, una dintre infracțiunile de abuz în serviciu constă în folosirea resurselor umane și materiale ale Ministerului Afacerilor Interne pentru a asigura, în mod nelegal, însoțirea deplasărilor efectuate de ministru cu echipaje ale poliției rutiere. Cea de a doua infracțiune de abuz în serviciu are legătură cu încheierea unui protocol în baza căruia procurorul general ar fi beneficiat în mod nelegal de coloană oficială.