Cererea DNA privind anchetarea lui Tăriceanu, fără răspuns după 5 luni. Senatorii jurişti PSD au părăsit sala înaintea verdictului

Senatorii juriști aveau marţi termenul final pentru redactarea unui punct de vedere privind cererea DNA referitoare la începerea urmăririi penale a lui Călin Popescu Tăriceanuu, acuzat de luare de mită. Cererea procurorilor de încuviințare a începerii anchetei zace în Parlament de cinci luni, o decizie fiind amânată de mai multe ori. Comisia juridică a Senatului nu a discutat nici marți solicitarea, ședința fiind suspendată din lipsă de cvorum după ce mai mulţi senatori PSD au părăsit sala pentru o "pauză de 15 minute", înaintea discutării cererii DNA privind urmărirea penală a lui Tăriceanu, şi nu s-au mai întors. 

RomaniaTV.net
02 apr. 2019, 10:54
Cererea DNA privind anchetarea lui Tăriceanu, fără răspuns după 5 luni. Senatorii jurişti PSD au părăsit sala înaintea verdictului

Cerere DNA de ridicare a imunităţii lui Tăriceanu era ultimul punct pe ordinea de zi a Comisiei Juridice. Înainte de dezbaterea acestei solicitări, senatorii PSD Ion Ganea, Șerban Nicolae, Adrian Diaconu au plecat din ședința comisiei juridice a Senatului, potrivit stiripesurse.ro. În sală au rămas 4 senatori: George Dirca, Iulia Scantei, Daniel Fenechiu si presedintele comisiei, Robert Cazanciuc. Comisia are 11 membri, iar cvorumul de lucru este de 6 membri. Cum senatorii PSD nu s-au mai întors la şedinţă, Robert Cazanciuc, preşedintele Comisiei Juridice, a fost nevoit să suspende temporar ședința comisiei, în jurul orei 11.45, din cauza lipsei de cvorum. 

DNA a cerut Senatului ridicarea imunității lui Călin Popescu Tăriceanu, respectiv încuviințeze începerea urmăririi penale pentru fapte de corupție pe 7 noiembrie 2018, dar raportul comisiei juridice a fost prelungit după ce mai mulți senatori PSD au depus cereri de consultare a dosarului. Procurorii îl acuză pe Tăriceanu că ar fi primit, în perioada 2007 – 2008, pe vremea când era premier, mită aproximativ 800.000 de dolari de la o firmă austriacă. 

În sesiunea parlamentară de toamnă, senatorii din comisia juridică l-au audiat pe Tăriceanu, dar au amânat elaborarea unui raport pe motiv că trebuie să studieze documentele. În cadrul audierilor, Tăriceanu a susținut că demersul procurorilor DNA în cazul său are scopul de a îl intimida în lupta pe care a început-o pentru semnalarea „abuzurilor” comise în România.