Cererea scăzută de turbine eoliene prăbuşeşte Vestas la bursă, şefii demisionează

Publicat: Miercuri, 08 Februarie 2012 20:14 // Actualizat: Miercuri, 08 Februarie 2012 20:14 // Sursa: Mediafax

Acţiunile Vestas au scăzut miercuri cu până la 15% după ce compania daneză a raportat pierderi, rezultate care au ca efect modificări în structura de conducere la vârf a celui mai mare producător de turbine eoliene din lume.

 

Vestas a raportat o pierdere de 166 milioane de euro pentru anul trecut, de patru ori mai mare decât anticipau analiştii, potrivit Bloomberg. În 2010, Vestas a avut profit de 156 milioane de euro.

 

Directorul financiar, Henrik Norremark, a demisionat marţi seara, la mai puţin de o lună după ce a fost promovat ca director general adjunct şi cu numai câteva ore înainte ca Vestas să anunţe rezultatele. Vânzările şi marjele au fost de asemenea în afara estimărilor prezentate de companie în ianuarie. Norremark trebuia să rămână în postul de director financiar până la găsirea unui înlocuitor.

 

Compania a fost afectată de competiţia producătorilor din China, iar posibila încheiere a unui program de subvenţii în SUA ar lovi din nou rezultatele.

 

"Anul 2012 pare de asemenea sumbru. Este un semnal negativ pentru industrie. Compania cu cele mai mari comenzi în industrie în ultimii doi ani şi cu cele mai bune poduse nu poate face nici măcar un pic de profit", a afirmat Jacob Pedersen, analist la Sydbank Danemarca.

 

Preşedintele Consiliului de Administraţie, Bent Erik Carlsen, vicepreşedintele Torsten Erik Rasmussen şi unul dintre membri, Freddy Frandsen, nu vor candida pentru noi mandate la adunarea generală a acţionarilor din 29 martie, potrivit documentelor depuse de Vestas la bursă.

 

Compania anticipează venituri de 6,5-8 miliarde de euro în acest an. Anul trecut, veniturile s-au situat la 5,8 miliarde de euro.

 

"Ne aşteptăm la o creştere a activităţii cu 40% faţă de anul trecut, aşa că 2012 va fi un an foarte, foarte aglomerat", a spus directorul general, Ditlev Engel.

 

Engel a declarat în ianuarie că i se pare "anormal" să părăsească Vestas într-o perioadă dificilă pentru companie.

 

Industria producătoare de turbine eoliene este afectată de capacitatea de producţie prea ridicată în comparaţie cu cererea, declinul preţurilor şi al subvenţiilor acordate de guverne.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
conducere demisie pierderi rezultate turbine eoliene Vestas
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8730
RON
22 Oct
noapte 6 °
zi 23 °
Ultimele joburi adaugate
24 H