Certificatul COVID în Europa va fi prelungit cu un an, până la 30 iunie 2023

Parlamentul European (PE) şi statele membre au convenit luni să prelungească cu un an, până în iunie 2023, regulamentul privind certificatul COVID-19 al UE pentru călătoriile în interiorul Uniunii. Acordul politic la care s-a ajuns luni seara mai trebuie aprobat oficial de Parlamentul European şi de Consiliul UE, pentru a fi aplicat.

14 iun. 2022, 08:26
Certificatul COVID în Europa va fi prelungit cu un an, până la 30 iunie 2023

Deşi mai multe state membre au încetat să solicite certificatul COVID-19 la intrarea pe teritoriul lor, „legislatorii europeni vor să garanteze că cetăţenii europeni se pot deplasa liber în cazul în care apare o nouă variantă îngrijorătoare”, se arată într-un comunicat al Parlamentului European.

Regulamentul de implementare a acestui certificat sanitar comun, atestând vaccinarea împotriva COVID-19, un test negativ sau o infecţie în ultimele şase luni, a intrat în vigoare la 1 iulie 2021 şi urma să expire la 30 iulie 2022. Comisia a propus în februarie să îl prelungească cu un an.

Citeşte şi: Boala care duce la moarte unui român la fiecare 30 de minute, depistată printr-o simplă examinare a ochilor

„Situaţia epidemiologică se poate schimba rapid, iar certificatul digital COVID-19 al UE a fost un instrument cheie pentru a ne ajuta să traversăm situaţii fluctuante”, a explicat comisarul european responsabil cu dosarul, Didier Reynders.

„Suntem hotărâţi să revenim la libera circulaţie fără restricţii şi salutăm decizia unor state membre de a ridica toate restricţiile de călătorie, inclusiv prezentarea unui certificat COVID-19”, a continuat el.

Citeşte şi: Pandemia de Covid se întoarce. Octavian Jurma: „Noua varianta Omicron e printre noi. Este o chestiune de timp”

Cu toate acestea, „acordul la care s-a ajuns astăzi ne va ajuta în continuare să facilităm călătoriile libere şi în siguranţă, dacă o creştere a infecţiilor obligă statele membre să reintroducă temporar restricţii”, a subliniat comisarul.

Acordul politic la care s-a ajuns luni seara mai trebuie aprobat oficial de Parlamentul European şi de Consiliul UE (reprezentând statele membre), pentru a fi aplicat de la 30 iunie.

La sfârşitul lui 2022, Comisia va trebui să publice un raport privind certificatul COVID-19, care va putea fi însoţit de o propunere de scurtare a perioadei de aplicare a regulamentului, în funcţie de evoluţia situaţiei epidemiologice.


loading...
Partenerii noștri