Pandemia de Covid se întoarce. Octavian Jurma: „Noua varianta Omicron e printre noi. Este o chestiune de timp”

Cercetătorul Octavian Jurma susține că în România au fost confirmate primele 3 cazuri de infectare cu versiunea BA.5 a variantei Omicron, despre care spune că este „o veste proastă pe care speram să nu o auzim până în toamnă".

09 iun. 2022, 06:15
Pandemia de Covid se întoarce. Octavian Jurma: „Noua varianta Omicron e printre noi. Este o chestiune de timp”

Octavian Jurma revine cu anunţuri alarmiste, deşi cazurile de Covid în România s-au diminuat serios. Conform ultimului bilanţ de la Ministerul Sănătăţii, în unităţile sanitare de profil sunt internate 465 de persoane cu COVID-19, cu 23 mai puţine faţă de ziua precedentă, a informat, marţi, Ministerul Sănătăţii. În secţiile ATI sunt trataţi 52 de pacienţi, dintre care 47 sunt nevaccinaţi anti-COVID. Din totalul pacienţilor internaţi, 37 sunt minori, cu şapte mai mulţi decât în ziua anterioară, toţi fiind trataţi în secţii. În ultimele 24 de ore, au fost raportate patru decese (trei bărbaţi şi o femeie) la pacienţi cu COVID-19. Unul dintre decese a fost înregistrat la categoria de vârstă 40 – 49 de ani, iar trei la categoria de vârstă 70 – 79 de ani. Toţi pacienţii decedaţi erau nevaccinaţi şi prezentau comorbidităţi. Până în prezent, 65.697 de persoane diagnosticate cu COVID-19 au decedat.

”Din păcate, săptămâna această am primit o veste proastă pe care sperăm să nu o auzim până în toamnă. Avem confirmate în România primele 3 cazuri de infectare cu versiunea BA.5 a variantei Omicron. Dobândirea dominanţei faţă de BA2 este doar o chestiune de timp acum. Iată că, deşi noi am luat decizia politică să terminăm cu pandemia, pandemia nu a luat decizia de a termină cu omenirea în general şi România în particular”, a scris Octavian Jurma, miercuri seară, pe Facebook.

Potrivit lui Octavian Jurma, în doar câteva luni pandemia de COVID-19 a produs zeci de noi variante.   ”În ultmele 60 de zile, BA.1 a fost probabil complet dislocat de BA.1.1 şi BA.2, iar BA.2 reprezintă doar 64% din cazurile de omicron secvenţiate. Diferenţa de 30% provine din alte versiuni dintre care BA.2.9 are o pondere de peste 10%”, a mai scris medicul.
Acesta precizează că BA.5 este cea mai infecţioasă dintre cele 3 versiuni (BA4, BA5 şi BA2.12.1) care concurează pentru supremaţie în valul 6.

Pandemia de coronavirus nu s-a încheiat. Octavian Jurma: „Valul 6 e o certitudine în toamnă. Va debuta la finalul lui august”
”Este destul de probabil că valul de toamna să fie produs de una din aceste variante sau chiar de o combinaţie a lor cum a fost cazul valului 5 (în care am avut BA1 şi BA2 în succesiune rapidă). Imunitatea faţă de BA4 şi BA5 după infecţia cu versiunile precedente este foarte scăzută. Aceasta înseamnă că populaţia nevaccinată va fi foarte vulnerabilă la infecţie şi totul va depinde în valul 6 de cât de severă va fi boală produsă”, a mai scris medicul.


Guillaume Spaccaferri crede că de vină sunt „aplicarea mai puţin strictă a măsurilor de barieră”, precum şi „impactul răspândirii BA.4 şi BA.5″.

Aceste noi variante ale Omicron, potenţial mai contagioase, au devenit majoritare în Africa de Sud şi Portugalia, unde au provocat valuri recente de cazuri, care s-au stabilizat între timp.

În Franţa, ambele câştigă teren, chiar dacă rămân minoritare în cifrele de săptămâna trecută: mai puţin de 1% din cazurile noi pentru BA.4 şi 5% pentru BA.5.

Alexandru Rafila: Vaccinurile anti-COVID au reprezentat cea mai spectaculoasă evoluție din istoria medicinei. Campania din ţara noastră, compromisă de politizare
Cu toate acestea, experţii din sănătate au remarcat că experienţa Africii de Sud şi a Portugaliei este liniştitoare, deoarece aceste două ţări nu au cunoscut valuri masive de spitalizări şi decese.

„Până în prezent, nu există niciun semnal care să sugereze că BA.4 sau BA.5 sunt mai grave decât alte variante Omicron”, a precizat epidemiologul Anna Maisa, potrivit Mediafax.

INSP: 83 de cazuri de COVID-19 cu varianta Omicron, în săptămâna 30 mai – 5 iunie

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) informează că, în săptămâna 30 mai – 5 iunie, au fost confirmate 83 de cazuri de COVID-19 cu varianta Omicron.

Conform INSP, până la data de 5 iunie, au fost confirmate 5.833 de cazuri de infecţii cu varianta Omicron a SARS-CoV-2. Dintre acestea, la 2.499 a fost detectată sub-varianta BA.2 (43%).

În săptămâna 30 mai – 5 iunie nu a fost detectat niciun caz cu sub-variantele BA.4. La trei cazuri a fost detectată sub-varianta BA.5.

De asemenea, până la data de 5 iunie, au fost confirmate 5.958 de cazuri COVID-19 cu varianta Delta, dar niciunul în săptămâna 30 mai – 5 iunie. Dintre cele 5.958 de cazuri cu varianta Delta, la 94 a fost detectată sub-varianta AY.4.2.

Până la data de 5 iunie, au fost raportate un număr de 14.158 de secvenţieri, dintre care 83 în săptămâna 30 mai – 5 iunie.

Cele 83 de secvenţieri au fost raportate de Institutul Cantacuzino (36) şi Institutul „Matei Balş” (47). Potrivit INSP, până la data de 5 iunie, rata de confirmare cu variante care determină îngrijorare a fost de 96%.