Certificatul energetic al clădirilor va deveni obligatoriu la 20 iulie

Publicat: Miercuri, 29 Mai 2013 14:38 // Actualizat: Miercuri, 29 Mai 2013 14:38 // Sursa: Mediafax

Proprietarii vor fi obligaţi, din 20 iulie, să prezinte certificatul energetic al clădirii potenţialului cumpărător sau chiriaş, la tranzacţionarea imobilelor.

Foto: blog.blitz-imobiliare.ro

"Din 20 iulie 2013 fiecare proprietar va fi obligat să pună la dispoziţia potenţialului cumpărător sau chiriaş, după caz, anterior perfectării contractului, o copie de pe certificatul energetic, altfel contractele de vânzare-cumpărare sau închiriere fiind supuse nulităţii relative, potrivit prevederilor Codului civil. Eficienţa energetică a început să fie un punct important adus în discuţie de către potenţialii chiriaşi şi cumpărători de spaţii de birouri, în contextul atenţiei speciale acordate în ultimii trei ani cheltuielilor de mentenanţă ale clădirii şi optimizării acestora. De la începutul anului şi până în prezent circa 20% din clienţii noştri au ales clădiri de birouri eficiente energetic, bine izolate", a declarat într-un comunicat Alexandru Petrescu, managing partner al companiei de consultanţă imobiliară Esop Consulting.

Obligativitatea certificatului energetic a fost introdusă prin Legea 159/2013, publicată săptămâna trecută în Monitorul Oficial, pentru modificarea şi completarea Legii 372/2005 privind performanţa energetică a clădirilor.

Noua lege prevede ca pentru clădirile sau unităţile de clădire care se vând sau se închiriază, investitorul/proprietarul/administratorul este obligat să pună la dispoziţia potenţialului cumpărător sau chiriaş, după caz, anterior perfectării contractului, o copie de pe certificat, astfel încât acesta să ia cunoştinţă despre performanţa energetică a clădirii. La încheierea contractului de vânzare-cumpărare proprietarul are obligaţia de a transmite certificatul, în original, noului proprietar.

De asemenea, la data înregistrării contractului de vânzare-cumpărare, respectiv de închiriere, proprietarul are obligaţia de a depune la organul fiscal competent o copie de pe certificat, iar originalul va rămâne în posesia proprietarului.

Obligativitatea certificatului energetic trebuia să intre în vigoare încă de la începutul anului 2010, dar a fost amânată de mai multe ori, după ce notarii au susţinut că măsura va majora preţul caselor vechi cu 5-10% şi va bloca tranzacţiile, iar Guvernul a apreciat că procedurile de aplicare a noului sistem nu sunt suficient de clare şi că numărul de auditori energetici este insuficient.

loading...
2 Comenteaza // Vezi comentarii
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
18 iun 00:21
...20 iulie, să prezinte certificatul energetic al clădirii potenţialului cumpărător sau chiriaş, la tranzacţionarea imobilelor. Citește mai departe… Citeste mai departe ...
29 mai 16:44
Votează email 0 email
...de aplicare a noului sistem nu sunt suficient de clare şi că numărul de auditori energetici este insuficient. Citeste mai mult pe RTV.NET ...
1
EUR
4.7354
RON
19 Sep
noapte 13 °
zi 20 °
Ultimele joburi adaugate
24 H