Certificatul verde COVID-19 s-ar putea schimba după ce a început administrarea dozei 3. Adriana Pistol (INSP): „Ne aşteptăm la aşa ceva”

Directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP, medicul Adriana Pistol, a declarat, miercuri, că autorităţile iau în calcul să apară modificări privind certificatul verde COVID-19, în condiţiile în care tot mai multe ţări europene au început administrarea celei de-a treia doze a vaccinului anti-COVID-19.

06 oct. 2021, 16:15
Certificatul verde COVID-19 s-ar putea schimba după ce a început administrarea dozei 3. Adriana Pistol (INSP): „Ne aşteptăm la aşa ceva”

Dr. Adriana Pistol a explicat că este posibil ca regulamentul la nivelul Uniunii Europene privind certificatul verde COVID-19, care în prezent prevede două doze de vaccin, să se schimbe.

„Din punct de vedere al certificatului verde, deocamdată regulamentul UE prevede două doze. Nu s-a schimbat deocamdată nimic. E posibil să se schimbe. Ne aşteptăm la aşa ceva.

Din punct de vedere medical, o schemă completă de vaccinare care să ajute o persoană imunodeprimată ar trebui să fie înţeleasă în acest pachet de trei doze”, a declarat dr. Adriana Pistol, în cadrul unei conferinţe de presă.

Citeşte şi: Dr. Valeriu Gheorghiță avertizează: „Informarea din surse neoficiale duce la vieţi pierdute în fiecare zi. Nu e obligativitate ci responsabilitate”

La rândul său, dr. Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, a explicat ce beneficii au persoanele care primesc a treia doză a vaccinului anti-COVID.

„Între 35 şi 50% din cei care nu dezvoltă anticorpi după primele două doze, vor dezvolta anticorpi protectori după doza adiţională. Cei imunodeprimaţi nu dezvoltă anticorpi la un nivel protector.

Dintre cei care nu dezvoltă anticorpi protectori, cei care vor efectua şi această doză trei – 35 până la 50% dintre ei vor dezvolta anticorpi la un nivel protector. De asta de important să creştem de la prima schema probabilitatea de a dezvolta un răspuns imun protector”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă.

Care sunt beneficiile vaccinării anti-COVID

„Dacă ne rezumăm la datele actuale pentru varianta delta, o persoană vaccinată cu schemă completă care are minim 10 zile de la doza 2 sau de la completarea schemei de vaccinare are un risc de cinci ori mai mic să se infecteze şi are un risc de cel puţin 10 ori mai mic să ajungă la spital şi un risc de cel puţin 14 ori mai mic să moară din cauza COVID-19.

Dacă vorbim de schema iniţială, persoanele vulnerabile, vârstnici, cei cu afecţiuni cronice, care sunt la mai mult de şase luni de la schema iniţială de vaccinare, îşi recapătă protecţia atât de infecţie, cât şi faţă de formele grave după doza booster.

Avem o protecţie de 95% la cei care primesc şi doza booster şi o protecţie de 97% faţă de forme grave, spitalizare şi deces la cei care primesc doza booster.

Sunt datele ştiinţifice validate de experţi pe un număr foarte mare de persoane. La ele trebuie să ne raportăm”, a precizat dr. Valeriu Gheorghiţă.

Citeşte şi: Adriana Pistol (INSP), apel la populaţie: Nu suntem departe de 20.000 de cazuri COVID-19 pe zi