Certificatul verde COVID, adoptat prin procedură de urgenţă. Acordul PSD – PNL în coaliţie

Coaliţia PNL - PNL - UDMR a decis miercuri că proiectul privind certificatul verde COVID-19 ar urma să fie adoptat până la finalul acestui an, prin procedură de urgenţă în Parlament.

22 dec. 2021, 20:30
Certificatul verde COVID, adoptat prin procedură de urgenţă. Acordul PSD – PNL în coaliţie

PSD și PNL au decis în ședința de coaliție ca până la finalul acestui an certificatul verde COVID să fie adoptat, au precizat surse politice, citate de Libertatea.

Social-democraţii şi liberalii au convenit ca adoptarea în procedură de urgenţă a legii privind certificatul verde COVID să aibă loc în perioada cuprinsă între Crăciun şi Revelion, în Parlament.

Decizia a fost adoptată în contextul în care miercuri Florin Cîţu a anunţat că PNL nu este de acord cu varianta asumării răspunderii Guvernului Ciucă în Parlament, variantă propusă de PSD. Liderul liberalilor a insistat ca proiectul privind certificatul verde să fie adoptat prin dezbatere în Parlament.

Citeşte şi: Florin Cîţu respinge asumarea răspunderii Guvernului pe legea certificatului verde. Ciolacu susţine că va fi adoptat în 2021, în sesiune extraordinară

Liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu – PSD, Florin Cîțu – PNL și Kelemen Hunor – UDMR vor mai avea o nouă rundă de discuții cu premierul Nicolae Ciucă, pentru a stabili forma finală prin care se va adopta certificatul verde.

Astfel, există posibilitatea ca proiectul legislativ privind certificatul verde să fie votat în sesiunea parlamentară de urgență care va avea loc înainte de Revelion.

Certificatul verde COVID a generat tensiuni în coaliţia de guvernare

Ministrul PSD al Sănătății, Alexandru Rafila, ia în calcul demisia, dacă certificatul COVID nu se adoptă rapid, au declarat surse social-democrate pentru Libertatea, marți, 21 decembrie. Rafila a confirmat informația pentru spotmedia.ro.

Citeşte şi: Adrian Marinescu, reacție după decizia Comisiei Europene cu privire la valabilitatea certificatului de vaccinare: „Nu cred că pandemia va ţine atât de mult”

Potrivit proiectului de lege privind introducerea certificatului electronic COVID-19 la locul de muncă, angajaţii au la dispoziţie cinci opţiuni: vaccinarea cu o doză, vaccinarea cu schemă completă, trecerea prin boală, test antigen sau test PCR. De asemenea, proiectul de lege mai prevede ca angajaţii nevaccinaţi să primească gratuit 15 vouchere pentru a se testa.

Certificatul COVID-19 va fi cerut la locul de muncă dacă numărul infectărilor crește cu un coeficient săptămânal mediu de cel puţin 1,5 ori timp de trei săptămâni consecutive la nivel național. Se va renunță la el în momentul în care numărul cazurilor scade timp de 3 săptămâni, iar rata de infectare este sub 1 la mie, la nivel naţional.

Citeşte şi: Tot ce trebuie să ştii despre legea care introduce certificatul electronic COVID-19 la locul de muncă. Cine nu este obligat să aibă acest document