Certificatul verde devine ESENŢIAL. Doar mâncare, medicamente şi lumină sfântă de la biserici mai poţi lua fără el. Lista locurilor unde NU mai poţi intra de luni

Secretarul de stat Raed Arafat a declarat, vineri, după şedinţa de Guvern, că accesul în mall-uri va fi permis, începând de luni, doar în baza certificatului verde sau a dovezii trecerii prin boală. Există şi alte restricţii importante.

22 oct. 2021, 22:32
Certificatul verde devine ESENŢIAL. Doar mâncare, medicamente şi lumină sfântă de la biserici mai poţi lua fără el.  Lista locurilor unde NU mai poţi intra de luni

Certificatul verde va fi obligatoriu cam peste tot, inclusiv pentru plata unei taxe la Fisc sau pentru obţinerea unei autorizaţii la primărie. Singurele locuri în care românii vor mai putea merge fără certificat verde sunt farmaciile, magazinele alimentare şi bisericile, potrivit noile restricţii decise de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU).

Accesul în toate zonele care nu sunt esenţiale se va face numai cu certificatul verde, pentru persoanele vaccinate sau trecute prin boală, iar pentru magazinele esenţiale, se poate intra fără certificat verde, a spus Arafat la Palatul Victoria.

”Dacă nu ai certificat verde, mergi la farmaciile care nu sunt în mall. Dacă nu ai certificat verde, mergi la magazine care nu sunt în mall”, a spus Raed Arafat.

El a precizat că esenţiale sunt magazinele care comercializează alimente. ”În rest, în mall-uri se intră cu certificat verde”, a mai spus Arafat.

Raed Arafat, precizări despre accesul în malluri începând din 25 octombrie: „Se va putea intra DOAR prin prezentarea certificatului verde sau a dovezii trecerii prin boală”

Secretarul de stat a precizat că în cazul copiilor sub vârsta vaccinării, aceştia nu pot intra în zonele unde se impune obligativitatea certificatului verde decât dacă sunt însoţiţi de adulţi care sunt vaccinaţi.

În clădirile publice, oficiale, este obligatorie prezentarea cefrtificatului verde pentru vaccinat sau cel trecut prin boală sau testat, pentru toţi cei care nu lucrează în acea clădire. ”Oamenii care vin cu treabă vor trebui să prezinte certificatul”, a spus el, arătând că, în cazul clădurilor private cu peste 50 de persoane, la fel se va prezenta certificatul verde, dovada trecerii prin boală sau cu test.

În privinţa angajaţilor, Raed Arafat a precizat că prevederea nu poate fi făcută prin Hotărâre de Guvern, ci prin modificare legislativă, propunerea legislativă fiind deja trimisă la Parlament.

Unde poţi merge fără certificat verde

– farmacii 
– magazine alimentare 
– biserică
– târg 
– bâlci
– talcioc 
– acces plată rata la bancă 
– acces STB, Metrorex 
– shaormerie 

S-a dat liber la mersul la biserică! Orice persoană, vaccinată sau nevaccinată, va putea participa la serviciile religioase. Arafat: „Nu trebuie să ai argumente ştiinţifice pentru orice măsură luată”

Unde nu poţi merge fără certificat verde

– magazine alimentare din mall 
– incintele instituțiilor publice centrale și locale 
– plată taxa la Primărie sau Fisc 
– restaurante 
– cafenele 
– hoteluri, pensiuni 
– deplasarea în afara locuinței după ora 22 
– mall 
– muzee
– biblioteci 
– librării 
– cinematografe 
– săli de sport 
– jocuri de noroc 
– piscine interioare 
– săli de jocuri 
– regii autonome 
– operatori economici cu capital public 
– clădiri publice 
– clădiri private (peste 50 de persoane) 

22-10 - 2021 Hotarare CNSU nr 91 ref măsuri de protectie sanitara COVID-19

Hotărârea de Guvern care prevede restricţiile ce se vor aplica începând de luni a fost publicată, vineri seară, în Monitorul Oficial.

În Monitorul Oficial 1013 a fost publicată, vineri seară, Hotărâre pentru modificarea anexelor nr. 2 şi 3 la Hotărârea Guvernului nr. 1.090/2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 10 octombrie 2021, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.  Documentul cuprinde restricţiile aplicabile de luni.
În principal, acestea vizează portul măştii atât în interior cât şi pe stradă de către toate persoanele, indiferent de rata de incidenţă, restricţii de circulaţie pe timpul nopţii şi folosirea la scară largă a certificatului verde.  De asemenea, toţi elevii intră două săptămâni în vacanţă.

Raed Arafat consideră că nu este normal ca unui vizitator într-o instituţie publică să i se ceară certificatul verde de către un angajat nevaccinat

Secretarul de stat în cadrul Ministerului de Interne, Raed Arafat, a declarat, vineri seară, că nu i se pare normal ca unui vizitator într-o instituţie publică să i se ceară certificatul verde de către un angajat nevaccinat, însă a reiterat ideea că restricţionarea dreptului la muncă se poate face doar în Parlament.

”La instituţiile publice, la angajaţi doar prin lege putem impune anumite reguli şi din câte ştiu e un proiect de lege depus. Se va aranja acolo cu o anumită categorie de angajaţi care trebuie să aibă fie vaccin, fie test periodic. În clădirile publice, persoanele care vin în vizită, vizitatorii, cei care vor să intre, trebuie să prezinte certificatul verde unde intră şi testatul. Adică vreau să rezolv o problemă într-o instituţie publică, nu vreau să mă vaccinez, nu sunt trecut prin boală, mă testez. Nu vreau nici să mă testez, nu intru. Ai soluţia să prezinţi testul înregistrat în aplicaţie, care este soluţia normală, vorbim de certificatul verde. Dacă prezinţi testul separat, cu cod QR, cu tot, poate că se ia în considerare, dar în mod normal trebuie să fie înregistrat în aplicaţie”, a declarat Raed Arafat, la Digi24, vineri seară.

La fel, la instituţiile private, cei care merg în vizită, trebuie să prezinte certificatul de vaccinare. ”La private, la peste 50 de persoane în clădire, se aplică aceleaşi reguli ca la instituţiile publice. Adică vizitatorii care vor să intre în clădirea de birouri care are sute de oameni intră dacă sunt vaccinaţi, trecuţi prin boală sau testaţi în ultimele 48 de ore pe un test antigen, în ultimele 72 de ore cu un test PCR. Firmele de pază pot să facă verificările. Dacă refuză un cetăţean să prezinte certificatul, nu intră. Dacă insistă, se cheamă ordinea publică, Poliţia, Jandarmeria. Asta e regula”, a declarat Arafat.

Secretarul de stat a precizat că nu este normal ca o persoană nevaccinată să controleze alte persoane dacă deţin un certificat de vaccinare, dar că acest lucru va fi reglementat prin lege. ”Nu este normal (ca la intrarea într-o instituţie un vizitator să fie controlat de certificat de un angajat nevaccinat – n.r.)  dar, din păcate, legal, nu poate fi impusă decât prin lege partea cealaltă pentru că este dreptul la muncă, pentru că dacă nu are certificat şi nu vrea să îl facă, înseamnă că îl dai afară. Şi atunci trebuie legiferat prin lege, nici prin OUG nu merge, decât partea aceea cu intrarea ca măsură de sănătate publică se poate intra. Asta a fost interpretarea juriştilor. La Parlament trebuie făcută şi a fost depus proiectul (…). Este în regim de urgenţă şi ar trebui să treacă repede”, a mai declarat Arafat.

Recent, şeful DSU a mai afirmat că nici la restaurante nu i se pare normal ca certificatul verde să fie cerut clienţilor de către angajaţi care nu s-au vaccinat, însă ţine tot de dreptul muncii.