Certificatul verde, inutil de vineri. Program prelungit în baruri şi cluburi. Lista relaxărilor

Majoritatea ţărilor din Europa renunţă la restricţiile din pandemia Covid. România a decis o relaxare graduală a măsurilor.

23 feb. 2022, 19:33
Certificatul verde, inutil de vineri. Program prelungit în baruri şi cluburi. Lista relaxărilor
Certificatul verde devine obligatoriu la Vatican din 1 octombrie

Certificatul verde este tot mai puţin important în ţările UE. Islanda va ridica vineri toate restricţiile anti-COVID-19 menţinute încă, inclusiv limita de 200 de persoane pentru reuniunile în interior şi programul redus pentru baruri, a anunţat miercuri Ministerul islandez al Sănătăţii, transmite Reuters.

„Rezistenţa la scară largă a societăţii la COVID-19 reprezintă principala cale de ieşire din epidemie”, a arătat ministerul într-un comunicat în care citează autorităţile din domeniul bolilor infecţioase.

Alexandru Rafila, vești bune privind pandemia: „Îmi doresc să avem sărbătorile de Paşte fără restricţii în România”
„Pentru a atinge acest obiectiv, trebuie ca un număr cât mai mare posibil de oameni să se infecteze cu virusul, vaccinurile nefiind suficiente, chiar dacă oferă o bună protecţie împotriva îmbolnăvirii grave”, se adaugă în comunicat.

Vor fi ridicate şi toate restricţiile de la graniţe, precizează Ministerul Sănătăţii.

Totuşi, notează dpa, cei cu simptome sunt rugaţi să rămână acasă şi se recomandă în continuare purtarea măştii în apropierea persoanelor vulnerabile.

Islanda – stat insular nordic cu circa 368.000 de locuitori şi cea mai mică densitate a populaţiei din Europa – a înregistrat recent între 2.100 şi 2.800 de cazuri de infectare zilnice cu noul coronavirus, numărul total de infectări raportat de la debutul pandemiei, acum aproape doi ani, fiind de peste 115.000, cu 60 de decese atribuite COVID-19.

Şi Danemarca a anulat aproape toate restricţiile anticoronavirus la începutul lui februarie, urmată de Suedia şi Norvegia câteva zile mai târziu. Dintre alte ţări nordice, în Finlanda ultimele restricţii vor fi ridicate la 1 martie.

De la 1 martie, Polonia va ridica majoritatea restricțiilor legate de Covid

Polonia intenționează să ridice majoritatea restricțiilor legate de pandemie, în contextul unei scăderi a ratei de infectare, notează Agerpres, citând dpa.

Astfel, toate restricţiile economice vor fi ridicate de la 1 martie, a anunţat miercuri la Varşovia ministrul sănătăţii, Adam Niedzielski. Acestea se referă între altele la limitele de ocupare a capacităţii în centrele comerciale, restaurante, hoteluri şi facilităţi de recreaţie. Tendinţa de scădere a cazurilor noi de infectare este foarte clară, a menţionat ministrul.

Singurele restricţii care vor mai rămâne sunt purtarea obligatorie a măştii în transportul public şi în spaţii publice închise şi carantina de şapte zile pentru cei infectaţi.

Potrivit cifrelor Ministerului Sănătăţii, în Polonia s-au înregistrat miercuri 20.456 noi cazuri de infectare în 24 de ore şi 360 de persoane infectate au decedat în acelaşi interval. De la începutul pandemiei, au fost confirmate 5.602.680 cazuri de infectare, la o populație de peste 37,7 milioane de locuitori, iar 110.517 de persoane au decedat din cauza Covid.

România ridică gradual restrciţiile de la 1 martie

„Este foarte clar că în momentul de față în ceea ce privește valul 5 am intrat pe o linie descendentă și am discutat cu domnul ministru Rafila, urmând ca în perioada imediat următoare, ținând cont că la inceputul lunii martie urmează să își înceteze efectele Hotărârea de Guvern, să avem o analiză cât se poate de concretă și să venim cu măsuri care să se preteze la nivelul situației concrete”, a declarat miercuri premierul Nicolae Ciucă, la începutul ședinței de Guvern de miercuri.

Premierul a spus că decizia vine după ce a analizat rezultatele analizei demarate după 15 februarie la nivelul Ministerului Sănătății și a instituțiilor implicate în combaterea pandemiei de Covid 19.

Nicolae Ciucă, vești bune pentru români: Am intrat pe o linie descendentă. Urmează o nouă serie de relaxări la începutul lunii martie

Principalele măsuri restrictive valabile în starea de alertă care a fost prelungită cu încă 30 de zile, din 7 februarie, sunt: masca obligatorie în spațiile închise și deschise, interzicerea organizării de evenimente private – nunți, botezuri, mese festive și altele asemenea, iar activitatea în baruri, cluburi și discoteci este interzisă.

 

Relaxarea sau ridicarea restricțiilor se aplică deja la nivel european, astfel că premierul polonez Mateusz Morawiecki consideră că este oportună aplicarea acestora și în Polonia, în ciuda numărului numărului încă ridicat de decese.