Certificatul verde, noi reguli de circulaţie în UE de la 1 februarie 2022

Cele 27 de state membre UE au convenit marţi să-şi coordoneze mai bine regulile cu privire la deplasări în interiorul Uniunii Europene şi să nu mai impună restricţii celor care deţin un certificat sanitar european, în contextul în care unele ţări sunt afectate de varianta omicron a SARS-CoV-2, relatează AFP.

25 ian. 2022, 18:16
Certificatul verde, noi reguli de circulaţie în UE de la 1 februarie 2022
Timişoara introduce certificatul verde

Certificatul verde este valabil nouă luni în UE de la 1 februarie 2022. Europenii vaccinaţi sau însănătoşiţi după covid-19 urmează să poată călători de la 1 februarie în UE fără teste, în baza certificatului digital european.  Consiliul European recomandă coordonarea în domeniul liberei circulaţii.

Certificatul verde expiră de la 1 februarie pentru românii care nu au doza booster. EXCLUSIV! Cum se va intra la mall şi în restaurante

Statele membre UE aplică în prezent restricţii foarte diferite turiştilor vaccinaţi sau care deţin un certificat de însănătoşire după covid-19. Italia cere tuturor călătorilor, inclusiv celor vaccinaţi şi cu certificat de vindecare, un test PCR, la fel ca Portugalia.  Spania vecină, în schimb, cere doar o probă a unei vaccinări, la fel ca Madeira şi Azore. ”Călătorii care deţin un certificat covid digital al UE valid nu ar trebui să fie supuşi unor restricţionări suplimentare a liberei circulaţii”, subliniază într-un comunicat Consiliul european.

În cursul unei reuniuni la Bruxelles, miniştrii de Externe din UE au adoptat o nouă recomandare – un act neconstrângător juridic – în vederea unei coordonări a măsurilor lor în domeniul liberei circulaţii.

Această actualizare a reglementărilor răspunde unei creşteri semnificative a nivelului vaccinării – aproape 70% din populaţia europeană a fost vaccinată complet, potrivit agenţiei europene de sănătate ECDC – şi desfăşurării ceritificatului digital al UE care atestă vaccinarea, testarea sau însănătoşitrea în urma unei infecţii cu noul coronavirus de mai puţin de şase luni.

Comisia Europeană (CE) îndeamnă statele membre UE ”să pună aplicare imediat regulile agreate”.

Varianta ”omicron a SARS-CoV-2 s-a răspândit, în prezent, în întreaga Europă şi a venit timpul să luăm în calcul abandonarea unor măsuri suplimentare pe care un anumit număr de state le-au introdus în cazul călătoriilor în ultimele săptămâni, care fac deplasările mai dificile şi mai puţin previzibile în toată UE”, îndeamnă într-un comunicat comisarii europeni însărcinat cu Justiţia Didier Reynders şi Sănătatea Stella Kyriakides.

Alexandru Rafila: Certificatul verde expiră la 1 februarie pentru cei care nu şi-au făcut doza booster
”Aceasta este o recomandare, deci nu pot garanta că va determina toate ţările să intre în acest cadru comun, însă (…) toate statele membre şi-au semnalat intenţia de a se conforma”, declară AFP secretarul de stat francez însărcinat cu Afaceri Europene Clément Beaune, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a Consiliului european.

”Cred că este important să avem reguli stricte – pentru că certificatul sanitar care permite circulaţia în Europa este strict şi protector şi trebuie să fie controlat în mod sistematic în timpul călătoriilor – şi să nu mergem mai departe prin măsuri, pentru a nu fragmenta regulile aplicabile în Europa”, apreciază el.

Această recomandare urmează să intre în vigoare la 1 februarie, odată cu măsura care stabileşte la nouă luni (270 de zle) durata validităţii certificatelor de vaccinare, în lipsa vaccinării cu o doză ”booster”, în călătoriile în UE.


loading...
Partenerii noștri