Certificatul verde, obligatoriu la intrarea în restaurantele din Cehia

Guvernul ceh a ameninţat cu penalităţi severe pentru operatori dacă aceştia sunt prinşi că nu respectă noile măsuri.

01 nov. 2021, 16:22
Certificatul verde, obligatoriu la intrarea în restaurantele din Cehia

Certificatul verde, obligatoriu în Cehia. Barurile şi restaurantele din Cehia sunt de acum obligate să verifice certificatul verde COVID-19 al clienţilor, una dintre cele câteva măsuri noi luate ca răspuns la pandemia de coronavirs, intrate în vigoare de luni, relatează dpa.

Barurile şi restaurantele au voie să servească doar oaspeţii care pot dovedi că sunt complet vaccinaţi anti-COVID, sunt trecuţi prin boală sau pot prezenta un test negativ recent.

Kaspersky avertizează că permisele verzi actuale vor trebui, cel mai probabil, anulate. Hackerii au primit o cheie secretă care validează codul QR şi la certificatele false
Guvernul ceh a ameninţat cu penalităţi severe pentru operatori dacă aceştia sunt prinşi că nu respectă noile măsuri.

Măsura, adoptată de guvernul premierului ceh în exerciţiu, Andrej Babis, a atras critici din partea proprietarilor de restaurante.

Guvernul îşi transferă responsabilitatea pentru combaterea pandemiei către întreprinzătorii privaţi, deja puternic afectaţi de criză, au spus unii dintre ei.

Totodată, perioada de valabilitate a testelor s-a scurtat: testele antigen sunt valabile în prezent doar 24 de ore în loc de trei zile, iar testele PCR trei zile în loc de o săptămână.

De asemenea, o altă măsură intrată în vigoare de luni prevede ca testele să fie plătite de pacient, în loc ca guvernul să suporte costul acestora.

Valeriu Gheorghiță: „Dacă legea certificatului verde pică în Parlament, nu vom ajunge la 70% rată de vaccinare până la sfârșitul anului”
Cu 57% din populaţie complet vaccinată, rata de imunizare în Cehia este scăzută în comparaţie cu alte ţări membre UE.

În intervalul 25 octombrie – 1 noiembrie 2021, în România s-au înregistrat 83.909 cazuri noi de infecţie cu noul coronavirus, în scădere faţă de săptămâna anterioară (103.714). Recordul absolut de infectări la 24 de ore, în România, s-a raportat la data de 19 octombrie, când au fost înregistrate 18.863 de cazuri. În aceeaşi zi, s-a înregistrat şi un nou record de decese: 561.

Evoluţia COVID-19 la nivel mondial în ultimele şapte zile şi pe săptămâni: peste 246.000.000 de cazuri şi peste 5.000.000 de decese, până la 1 noiembrie 2021

La nivel mondial, în ultimele şapte zile, numărul de cazuri confirmate a crescut cu 3.054.939 cazuri, de la 243.747.953 în 25 octombrie la 246.802.892 în 1 noiembrie, ora 13.00, conform hărţii Arcgis, realizate de Centrul Johns Hopkins pentru Ştiinţă şi Ingineria Sistemelor (sursa: https://coronavirus.jhu.edu/map.html).