Valeriu Gheorghiță: „Dacă legea certificatului verde pică în Parlament, nu vom ajunge la 70% rată de vaccinare până la sfârșitul anului”

Valeriu Gheorghiță a declarat la Digi 24 că este puțin probabil ca România să ajungă la o rată de vaccinare de 70% până la sfârșitul anului, dacă Parlamentul nu va vota obligativitatea certificatului verde pentru unele categorii profesionale.

31 oct. 2021, 22:12
Valeriu Gheorghiță: „Dacă legea certificatului verde pică în Parlament, nu vom ajunge la 70% rată de vaccinare până la sfârșitul anului”

Medicul Valeriu Gheoghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19,  declarat la Digi24 că este puțin probabil ca România să atingă o rată de vaccinare de 70% până la sfârșitul anului, dacă legea privind introducerea certificatului verde pentru unele categorii profesionale pică la votul Parlamentului.

După câteva zile de recorduri, numărul celor care se vaccinează cu prima doză a început să scadă.

Valeriu Gheorghiță explică de ce nu sunt trecute testele de anticorpi în certificatul digital

„Ieri au fost aproximativ 90.000 de persoane, azi doar 82.000. E o scădere importantă față de 111.000, cât am avut în zilele anterioare. Eu am transmis că printr-un efort la nivelul întregii societăți putem depăși rata de vaccinare de 70% până la finalul acestui an. Matematic ar presupune să avem cel puțin 80.000 de persoane noi care se vaccinează în fiecare zi”, a spus Gheorghiță.

„În următoarele 2 luni ar trebui să mai vaccinăm 4,8 milioane de persoane cu cel puțin o doză și în acest fel să ajungem la aproximativ 12 milioane de persoane vaccinate. Sigur, cu cel puțin o doză, dar e important pentru că o persoană care a primit o doză își va compltea schema de vaccinare și impactul valului 5 ar fi mult redus la nivel populațional”, a explicat el, la Digi 24.

Valeriu Gheorghiță: „Nu e în comportamentul nostru această atitudine preventivă, și anume să ne vaccinăm”

Medicul spune însă că fără introducerea certificatului verde pentru anumite categorii profesionale e „puțin probabil” ca pragul de 70% să fie atins.

„Populația noastră nu e o populație care în mod normal se vaccinează. Nu e în comportamentul nostru această atitudine preventivă, și anume să ne vaccinăm. În țările vestice, în țările nordice, populația se vaccinează în condiții normale, e un lucru firesc să te vaccinezi. Când au introdus și certificatul verde, de la acea fază de platou în care majoritatea țărilor au început să stagneze, unii la 50%, 60%, 70%, procentul a ajuns la peste 80%, chiar 90% în anumite țări”, a spus Gheorghiță.

„Este evident că această măsură a implementării certificatului digital va da predicitibilitate menținerii deschise unui set întreg de activități, cu riscuri minime din punct de vedere epidemiologic, dar cu condiția să se verifice aceste certificate digitale, și să fie într-adevăr ale persoanei care le prezintă. Aici, pachetul legislativ trebuie să fie foarte bine făcut, încât să se poată identifica că persoana care-l prezintă e într-adevăr posesorul acestui certifcat digital. Controalele sunt importante”, a explicat el.

Întrebat dacă, în cazul în care legea privind certificatul verde pentru anumite caregorii profesionale pică în Parlament, va mai fi atins pragul de 70% rată de vaccinare până la sfârșitul anului, Gheorghiță a răspuns: „Foarte probabil că nu și foarte probabil că va fi greu să atingem această rată de acoperire în următoarele luni”.

Valeriu Gheorghiţă, anunţ important pentru toţi românii vaccinaţi cu Johnson & Johnson. Detalii despre certificatul verde

„Fiecare val pandemic care generează mii și mii de decese în fiecare zi ar trebui să ne fi convins demult pe toți că doar prin vaccinare putem să evităm astfel de decese, pe care am fi putut să le prevenim dacă ne vaccinam la timp și într-un proces mult mai mare”, a spus Gheorghiță.

Medicul spune că pentru mulți oameni din afara țării este greu de înțeles de ce nu se vaccinează românii, având în vedere că sunt vaccinuri disponibile și oamenii pot merge doar cu buletinul la centrele de vaccinare.

El a spus că în fiecare weekend for fi maratoane de vaccinare în București, iar 8 centre vor fi deschise până la miezul nopții.

„Acest lucru l-am cerut și colegilor din celelealte județe, din marile orașe, să identifice cel puțin un centru care să aibă toate tipurile de vaccin disponibile și să aibă program prelungit”, a spus Gheorghiță.

„Ar trebui să avem de 20 de ori mai puține decese dacă am avea o rată de vaccinare undeva la peste 80%”, a spus el.


loading...
Partenerii noștri