Cetăţean român de naţionalitate palestiniană, cercetat de DIICOT pentru propagandă teroristă

Un bărbat în vârstă de 30 de ani, cetăţean român de naţionalitate palestiniană, este cercetat de procurorii DIICOT pentru implicare în promovarea prin propagandă în mediul virtual a unor mesaje radicale specifice organizației teroriste DAESH și instruirea cu privire la folosirea unor dispozitive explozive, cu scopul de a convinge și atrage noi adepți.

RomaniaTV.net
29 mart. 2018, 12:48
Cetăţean român de naţionalitate palestiniană, cercetat de DIICOT pentru propagandă teroristă

Cetăţeanul român de naţionalitate palestiniană a intrat în atenția SRI în anul 2015, în urma unei sesizări la 0800.800.100 – Linia telefonică antitero (Telverde antiterorist), informează SRI. 

Potrivit DIICOT, bărbatul „prezenta indicatori specifici unei persoane aflate într-o etapă avansată a procesului de (auto)radicalizare pe linia ideologiei unor organizații teroriste din Orientul Mijlociu”. Oamenii legii susţin că bărbatul de naţionalitatea palestiniană ar fi promovat în mediul virtual, în mod sistematic, idei, concepții și doctrine specifice organizației teroriste DAESH, cu scopul de a convinge și atrage noi adepți.

„Persoana a promovat sistematic în mediul online idei, concepţii şi atitudini specifice unor entităţi teroriste”, mai susţin procurorii. Concret, suspectul ar fi accesat site-uri și forumuri cu caracter jihadist, ar fi postat și distribuit materiale foto-video care fac apologia cauzei jihadiste, inclusiv materiale cu un conținut extrem de violent și ar fi elogiat atentatele comise de organizația teroristă DAESH și discursurile unor imami radicali, care promovează sectarismul religios și încurajează violența împotriva altor confesiuni religioase. 

Procurorii DIICOT- Structura Centrală împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate-Serviciul de Investigare a Infracţiunilor de Terorism au efectuat o percheziţie la domiciliul suspectului situat pe raza judeţului Ilfov, ocazie cu care au fost găsite şi ridicate documente, materiale de propagandă, medii de stocare și sisteme informatice.

În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de „participarea la instruirea sau pregătirea în vederea folosirii mijloacelor distructive, substanțelor toxice ori periculoase, armelor de foc, dispozitivelor explozive de orice fel, munițiilor, explozivilor, armelor chimice, biologice, radiologice sau nucleare, în scopul comiterii unui act de terorism” şi promovare a unui mesaj prin propagandă săvârșită prin orice mijloace, în public, cu intenția de a instiga (…), indiferent dacă mesajul susține sau nu în mod direct terorismul ori dacă au fost săvârșite sau nu respectivele infracțiuni.

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei – VLAD ŢEPEŞ.