Cetăţenii din Uniunea Europeană consumă 20 la sută din resursele planetei

Un raport al organizaţiei de mediu WWF arată că Europa epuizează resursele planetei, iar cetăţenii UE consumă 20% din resursele naturale ale planetei, deşi reprezintă doar 7% din populaţia lumii.
Iulian Tudor
09 mai 2019, 17:54
Cetăţenii din Uniunea Europeană consumă 20 la sută din resursele planetei

„Acest consum este direct responsabil pentru fenomenele meteo extreme resimţite din ce în ce mai des pe continent. Este important să ne asigurăm că UE atinge emisii nete zero până în 2040”, arată raportul WWF publicat joi.

Acesta arată că, dacă toată lumea ar avea acelaşi stil de viaţă ca cetăţenii europeni, mâine, 10 mai, am fi epuizat resursele pe care Pâmântul le poate genera într-un an, conform celui mai recent raport WWF şi datelor Global Footprint Network.

La nivel global, Earth Overshoot Day sau ziua în care terminăm resursele Pământului şi începem să consumăm din resursele pe care ar trebui să le moştenească generaţiile viitoare a picat anul trecut pe 1 august, o dată marcată din ce în ce mai devreme în calendar, în fiecare an.

„Pentru a acoperi necesarul de resurse naturale consumat în prezent de UE, am avea nevoie de 2,8 planete, mult peste media mondială, care este de aproximativ 1,7 planete şi depăşeşte ceea ce este sustenabil pentru planeta noastră. Începând cu anii 1970, cerem de la Pământ mai multe resurse decât acesta poate genera într-un an şi ne afundăm şi mai mult în datorii pe care nu le vom putea achita vreodată. Consecinţele acestui consum excesiv sunt reprezentate de pierderea biodiversităţii, defrişări, diminuarea drastică a stocurilor de peşte, deficitul de apă, eroziunea solului, poluarea aerului şi schimbările climatice, ceea ce duce la fenomene meteorologice extreme mai frecvente, cum ar fi secetele, inundaţiile şi incendiile. Aceste ameninţări, la rândul lor, provoacă tensiuni şi conflicte şi agravează inegalităţile socio-economice”, se arată în raport.

60% din amprenta ecologică a UE este alcătuită din carbon. Temperaturile lumii au crescut deja cu aproximativ 1° C, iar Europa a început deja să simtă impactul.

„Potrivit Agenţiei Europene de Mediu, inundaţiile, secetele, valurile de căldură şi alte fenomene meteo extreme au cauzat pierderi economice de 453 miliarde de euro între 1980 şi 2017, dar şi pierderi de vieţi omeneşti: peste 115.000 de persoane din întreaga Europă”, punctează documentul.

Cel mai recent raport WWF, Living Beyond Nature’s Limits („Consumând peste limitele naturii”), subliniază numeroasele diferenţe dintre amprentele ecologice ale statelor membre ale UE şi cele ale altor ţări din lume. De asemenea, arată că, în pofida unor mari variaţii între ţările UE, nici una dintre ele nu funcţionează la un nivel sustenabil. Acesta reiterează concluziile din raportul ştiinţific al Platformei Interguvernamentale pentru Biodiversitate şi Servicii Eosistemice (IPBES) şi oferă recomandări privind schimbările urgente necesare pentru a utiliza mai sustenabil resursele naturale.

„WWF România solicită ca Agenda Strategică 2019-2024 să facă o prioritate fermă din dezvoltarea durabilă şi lupta împotriva schimbărilor climatice şi a pierderii biodiversităţii. Este important să protejăm şi refacem natura sălbatică din Europa până în 2030 şi să ne asigurăm că UE atinge emisii nete zero din perspectiva schimbărilor climatice până în 2040”, menţionează reprezentanţii organizaţiei.

Politicile durabile ar putea a spori semnificativ economia UE, prin investiţii, inovare mai rapidă, economii privind costurile şi prin crearea de locuri de muncă noi. De exemplu, atingerea nivelului zero al emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2050 ar duce la creşterea PIB cu 2%, la creşterea ocupării forţei de muncă, la beneficii pentru sănătate în valoare de 200 miliarde de euro pe an şi la economisirea a 2-3 trilioane de euro prin renunţarea la importurile de combustibili fosili, arată datele WWF.

„Plasarea dezvoltării durabile în fruntea agendei strategice Viitorul Europei, care recunoaşte necesitatea de a aborda şi stopa pierderea biodiversităţii şi de a stabili un obiectiv ambiţios, dar realizabil, de a atinge până în 2040 emisiile nete zero, va transmite un semnal puternic cetăţenilor din întreaga Europă care să reflecte faptul că guvernele acordă atenţie problemelor cu care omenirea se confruntă şi că UE îşi poate îndeplini angajamentele asumate, asigurând în acelaşi timp statutul de lider la nivel global în domeniul climei şi al biodiversităţii”, arată WWF.

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Singurele zodii pentru care se răstoarnă căruță cu noroc. Au portofelul plin, belșug și fericire din abundență, Berbecii cei mai avantajați de astre
Capital.ro
Schimbare majoră la inspecția tehnică auto. Milioane de șoferi sunt obligați să plătească anual
Playtech.ro
Stațiunea superbă din Grecia cu ape turcoaz și liniște totală, la prețuri mai mici ca pe litoralul românesc
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Care este adevărata relație a lui Simion cu Georgescu: „S-a debarasat deja de el”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Mituri despre cartea de identitate electronică. Care e, de fapt, adevărul
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Încă trei zile libere pentru toti angajații, în luna iunie
Cancan.ro
A intrat cu Maserati în Loft! Dani Leș a revenit de 1 Mai la mare alături de iubita lui, cea mai tunată din România!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
ITP anual pentru vehiculele mai vechi de 10 ani. Noi reguli UE. Nu ma treci inspecția tehnică periodică
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Profesoara de 36 de ani care a trimis fotografii nud unor elevi, pedepsită aspru
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Milioane de români primesc 292 de lei în data de 8 mai! Sumele de bani intră direct pe card sau ajung prin poștă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
O stațiune emblemă a litoralului românesc este amenințată cu dispariția. Turiști, alungați de intervențiile ce ar fi trebuit să o pună în valoare