Cetăţenii ţărilor din NATO nu sunt dornici să se angajeze în apărarea unui stat aliat

Cetățenii statelor membre ale NATO consideră Rusia vinovată pentru criza ucraineană și văd în această țară o amenințare la adresa vecinilor ei, însă puțini acceptă ideea de a livra arme Ucrainei sau de a angaja armatele propriilor țări în apărarea unui stat aliat, nemții ieșind în evidență drept cei mai ostili unei acțiuni militare împotriva Rusiei, relevă un sondaj publicat miercuri și comentat de agenția Reuters.

10 iun. 2015, 14:25
Cetăţenii ţărilor din NATO nu sunt dornici să se angajeze în apărarea unui stat aliat

Mai puțin de jumătate dintre cetățenii statelor NATO ar accepta o acțiune pentru a apăra un aliat, arată un recent sondaj de opinie publucat de Reuters, citat de Agerpres

Doar 39% dintre cei intervievați de institutul american Pew Research Center consideră că actuala criză din Ucraina este provocată de Rusia, alți 18% fiind de părere că pentru acest conflict sunt vinovați separatiștii proruși. Cu toate acestea, numai 41% dintre cei chestionați susțin furnizarea de arme Ucrainei, în timp ce 70% sunt de acord cu oferirea de ajutoare economice acestei țări. De asemenea, circa jumătate dintre ei consideră că Rusia este o amenințare pentru vecinii ei.

Citeşte şi NATO este pregătită să iniţieze „măsuri de apărare” suplimentare la graniţele sale estice

Pe de altă parte, deși 57% dintre cei intervievați sprijină ideea primirii Ucrainei în NATO, numai 48% s-au arătat favorabili unei acțiuni militare împotriva Rusiei dacă aceasta ar ataca vreun stat membru al Alianței. Mai mult de jumătate dintre americanii și canadienii participanți la sondaj sunt de acord cu o asemenea acțiune împotriva Rusiei, în timp ce la cealaltă extremă se află nemții, 58% dintre persoanele chestionate în Germania declarându-se împotriva unui răspuns militar contra Rusiei.