Ministrul Justiţiei, înlocuit în plin scandal privind cazul Caracal. Ce alte propuneri de miniştri trimite PSD la Cotroceni

Comitetul Executiv Național al PSD, convocat vineri la Palatul Parlamentului, a decis să fie schimbaţi mai mulţi miniştri din Cabinetul Dăncilă. Un independent urmează să-i ia locul Anei Birchall la conducerea Ministerului Justiţiei în plin scandal privind cazul de la Caracal. Este vorba despre judecătorul Dana Gîrbovan, a anunţat premierul Viorica Dăncilă după CEx al PSD. De asemenea, social-democraţii au stabilit şi propunerile pentru portofoliile de la Educaţie şi MAI, dar şi pentru funcţia de vicepremier pe probleme economice. Şedinţa a avut  loc cu o zi înaintea Congresului PSD care va marca lansarea candidaturii la prezidenţiale a premierului Viorica Dăncilă. 

22 aug. 2019, 09:06
Ministrul Justiţiei, înlocuit în plin scandal privind cazul Caracal. Ce alte propuneri de miniştri trimite PSD la Cotroceni

UPDATE: Liderii PSD au stabilit, vineri, în CEX, SCHIMBĂRI importante în Guvernul Dăncilă. Cea mai mare surpriză vine la Ministerul Justiţiei. Ana Birchall urmează să fie înlocuită cu un independent. Este vorba despre judecătorul Dana Gîrbovan.

Dana Gîrbovan: „Am acceptat de principiu propunerea”

Ana Birchall urmează să fie propusă vicepremier pe parteneriate strategice, în timp ce deputatul PSD Iulian Iancu urmează să preia postul de vicepremier pe probleme economice.

Senatorul Mihai Fifor va fi propus ministru plin la Interne. La Ministerul Educaţiei urmează să fie propus senatorul Șerban Valeca

Viorica Dăncilă a declarat, după şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD, că propunerile îi vor fi trimise luni preşedintelui Klaus Iohannis.

„În ceea ce priveşte remanierea, pentru Ministerul Afacerilor Interne PSD l-a desemnat pe Mihai Fifor, pentru Ministerul Educaţiei Naţionale – Şerban Constantin Valeca, senator, vicepreşedintele Senatului, cercetător, fost ministru pentru Cercetare, pentru Ministerul Justiţiei – Dana Gîrbovan, independent, preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România, vicepremier pentru probleme economice – Iulian Iancu, preşedintele Comisiei pentru industrie şi servicii din Camera Deputaţilor, şi vicepreşedinte pentru parteneriate strategice – Ana Birchall. Acestea au fost cele cinci propuneri, votate în cadrul Comitetului Executiv Naţional”, a spus Viorica Dăncilă la finalul CEx.

În acest moment, portofoliile de la Afaceri Interne şi Educaţie sunt asigurate interimar de Mihai Fifor, respectiv Daniel Breaz. Mihai Fifor deţine şi portofoliul de vicepremier pentru parteneriate strategice, iar funcţia de vicepremier pe probleme economice este deţinută interimar de Eugen Teodorovici. 

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a explicat decizia de a o remania pe Ana Birchall de la Ministerul Justiţiei şi de a o propune pe Dana Gârbovan, precizând că îşi doreşte o persoană care a lucrat alături de magistraţi şi nu este înregimentată politic.

„Bineînţeles că am discutat cu doamna Gârbovan, nu puteam să fac o propunere fără să discut cu domnia sa. Am rugat-o să vină în această funcţie având în vedere experienţa domniei sale şi respectul de care se bucură în domeniul Justiţiei. (…) Vreau ca la Ministerul Justiţiei să fie cineva care cunoaşte foarte bine modul în care lucrează magistraţii, care a lucrat alături de magistraţi, cineva independent şi nu am mai vrut să fie cineva înregimentat politic”, a declarat Dăncilă, la finalul şedinţei Comitetului Executiv al PSD.

Premierul a afirmat că i-a mulţumit Anei Birchall pentru activitatea depusă, într-o discuţie purtată înaintea şedinţei PSD.

Dăncilă, după ce a anunţat schimbarea ministrului Justiţiei: Dacă Ana Birchall a mers la Cotroceni e grav

UPDATE: Paul Stănescu a declarat, vineri, înainte de şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD, că va vota la Congresul de sâmbătă.

Întrebat dacă o va vota pe Viorica Dăncilă, Stănescu a replicat: „Mâine la Congres votez, cum să nu votez”.

Întrebat dacă va vota împotrivă, el a spus: „Cum împotrivă? Votez ce spune partidul”.

El a adăugat că va face şi campanie pentru candidatul PSD.

„Voi face, pentru candidatul PSD, organizaţia PSD Olt va face campanie”, a spus Stănescu.

Întrebat dacă PSD va câştiga, el a răspuns: „Da”.

Ştirea iniţială:

Reuniunea de vineri, programată să înceapă la ora 12,00, are ca subiect central pregătirea Congresului extraordinar de sâmbătă, au precizat surse social-democrate, pentru AGERPRES.

Potrivit acestora, la Congres urmează să participe 1.000 de delegaţi din organizaţiile teritoriale ale partidului.

Totodată, premierul Viorica Dăncilă a anunţat, vinerea trecută, la Iaşi, că va trimite săptămâna aceasta propunerile pentru noii miniştri preşedintelui Klaus Iohannis, după o discuţie în Comitetul Executiv Naţional. Liderul PSD a mai spus că va transmite şefului statului şi propunerea pentru funcţia de vicepremier pe probleme economice, unde interimar este Eugen Teodorovici.

În prezent, Ministerul de Interne este condus interimar de Mihai Fifor, iar de Educaţie se ocupă Daniel Breaz.