Viorica Dăncilă: Nu o susţinem pe Laura Kovesi pentru şefia Parchetului European UPDATE

Premierul Viorica Dăncilă spune că ambasadorul României la UE, Luminiţa Odobescu, va vota împotriva desemnării Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procuror şef european. 

17 sept. 2019, 13:01
Viorica Dăncilă: Nu o susţinem pe Laura Kovesi pentru şefia Parchetului European UPDATE

UPDATE Viorica Dăncilă, preşedintele PSD, a declarat după şedinţa CEx, că guvernul nu o susţine pe Laura Kovesi pentru şefia Parchetului European, aşa cum s-a vehiculat în spaţiul public.

„Am spus şi repet acest lucru, nu susţinem un mandat pentru Laura Codruţa Kovesi. Nu susţinem acest mandat pentru că mi se pare o abordare firească. Atunci când sunt anumite acuze, atunci când există suspiciuni asupra oricărui om, indiferent de funcţia pe care o ocupă sau pentru postul pentru care candidează, trebuie să lămurească aceste lucruri şi pe urmă să ocupe această funcţie. Deci îmi menţin poziţia pe care am avut-o până acum”, a declarat Viorica Dăncilă.

Ea a spus că nu face trocuri politice.

„Am văzut o anumită persoană, a venit în spaţiu public cu această informaţie, care nu-i face cinste. Mai mult, este o persoană care a numit-o pe Laura Codruţa Kovesi şi acum vine să-i acuze pe alţii de ceea ce a făcut domnia sa. Neg categoria acest lucru, eu nu fac astfel de târguri, nu fac astfel de trocuri politice, singurele mele negocieri sunt în favoarea României şi nu pentru persoane. Deci nu s-a pus problema unei asemenea înţelegeri, iar cei care fac astfel de acuzaţii, pentru bună informare în spaţiul public, pentru faptul că atunci când vii cu asemenea afirmaţie, trebuie să vii şi nu numai cu argumente şi cu dovezi în acest sens, dacă vrei să fii o persoană respectată”, a declarat Dăncilă.

Ea a reiterat că ambasadorul Luminiţa Odobescu va vota împotrivă.

______

Pe ordinea de zi a CEx PSD figurează situaţia Guvernului, care a rămas fără trei miniştri după plecarea ALDE, dar şi situaţia de la Ministerul Educaţiei, în condiţiile în care miercuri îi expiră interimatul lui Daniel Breaz.

Social-democraţii ar putea discuta şi despre situaţia Anei Birchall, în condiţiile în care potrivit unor surse RomaniaTV.net mai mulţi lideri ar putea cere demiterea ei din Guvern. 

Deputatul PSD Cătălin Rădulescu a cerut demiterea Anei Birchall din Guvern sau excluderea din partid pe motiv că susţine abuzurile din justiţie.

„CEx-ul de astăzi va trebui sa hotărască între demiterea din funcția de ministru sau excluderea din partid a acestei „colege” care in primul rând stirbeste autoritatea președintelui PSD Viorica Dancila, prin declarațiile sale, nevalidate politic de partidul nostru și pe de alta parte afectează parcursul mobilizator al membrilor PSD in viitoarea campanie prezidențială care sta sa inceapa”, a scris deputatul Cătălin Rădulescu, pe Facebook. 

Ana Birchall anunţă că Grupul de lucru interministerial nu susţine Secţia de investigare a magistraţilor în forma actuală

„Declarațiile „încă colegei” Birchall nu reprezintă nici poziția politica a partidului nostru și nici poziția asociațiilor magistraților și procurorilor din România, ci a unei persoane demisa din funcția de ministru al justiției de către premierul Viorica Dancila și ținuta forțat in aceasta funcție de către prietenul acestei „colege” Klaus Iohanis, prieten căruia Birchall i-a și mulțumit anterior refuzului numirii Danei Gârbovan, in declaratia de presa din Camera Deputaților. (…) Aceasta „colega” își bate joc de voturile date PSD-ului de milioane de romani și de lupta din ultimii ani a asociațiilor magistraților și procurorilor din România in stoparea abuzurilor procurorilor DNA din ultimii 8 ani. Prin încercarea repetata și continua a acesteia de a bloca pe de-o parte numirea in funcția de sef al SIIJ a Adinei Florea și pe de alta parte de a desființa Secția de investigare a infracțiunilor din justiție, ” colega ” Bichall vrea sa legitimeze toate acțiunile abuzive, represive, mafiote și criminale ale procurorilor DNA, acuzați și dovediți atât de forurile CSM și ale Inspectiei judiciare, cât și de instanțele judecătorești, procurori ca Onea, Portocala, Kovesi, Vartic, Man, procuroarea care trăgea pe jos o fetița, procurorii de la Caracal sau procurori DNA hastagisti din Timiș, Iași, Brașov, Prahova, Caras, Bihor, Cluj, Dolj, Arges, Vâlcea, care au făcut dosare la comanda pe tinte, au anchetat, instrumentat și împreuna cu oameni din SRI conduși de Maior și Coldea, au hotărât împreuna cu judecători afiliați statului mafiot paralel condamnarea oamenilor nevinovați sau au acoperit rețele de crima organizata, proxeneți și clanuri mafiote. Acest lucru nu poate fi permis”, a explicat deputatul Rădulescu.

Întâlnirea conducerii PSD are loc în contextul decizie CCR. Curtea Constituţională a admis parţial sesizarea Guvernului privind conflictul juridic de natură constituţională dintre prim-ministrul Guvernului României, pe de o parte, şi preşedintele României, pe de altă parte, după refuzul președintelui Klaus Iohannis de a numi miniștrii interimari propuși de premierul Viorica Dăncilă, după plecarea ALDE de la guvernare. Potrivit CCR, Klaus Iohannis trebuie să semneze revocarea miniștrilor cerută de Viorica Dăncilă și să accepte propunerile de miniștri interimari. De asemenea, judecătorii constituţionali au stabilit că premierul Dăncilă trebuie să vină în Parlament pentru a cere votul de încredere pentru numirea miniştrilor plini.

Citește și: Dăncilă, supărată că Opoziţia a ignorat pactul cu PSD: Singurul lor plan este cel al austerităţii, al taxării şi al tăierilor