Cezar Preda: Domnule Ponta, cine are CNP românesc nu poate fi scos din liste, oriunde s-ar afla!

Prim vicepreşedintele PDL Cezar Preda a declarat, vineri, că partidul "se va bate" pentru revenirea preşedintelui ales la Cotroceni şi îl somează pe premierul Victor Ponta să retragă ordinul "ilegal" privind socaterea de pe listele electorale a cetăţenilor români care domiciliază în străinătate.

RomaniaTV.net
03 aug. 2012, 11:22
Cezar Preda: Domnule Ponta, cine are CNP românesc nu poate fi scos din liste, oriunde s-ar afla!

Mesajul nostru este clar, fără echivoc: ne vom bate! Ne vom bate pentru statul de drept, ne vom bate pentru respectarea Constituţiei şi a legilor, pentru democraţie şi ne vom bate pentru revenirea preşedintelui ales al României, Traian Băsescu, la Palatul Cotroceni”, a precizat Cezar Preda într-o conferinţă de presă.El a arătat că premierul Victor Ponta a spus vineri „o nouă prostie fără margini”, şi anume că cetăţenii români care domiciliază în străinătate trebuie scoşi de pe listele permanente.

„Domnul prim-ministru, cine are CNP românesc nu poate fi scos de pe listă oriunde ar domicilia şi oriunde s-ar afla. Continuaţi în spatele uşilor închise să spuneţi altceva decât ce spuneţi oficial. Aţi transmis acest ordin autorităţilor locale şi prefecţilor în teleconferinţă şi vă somăm să retrageţi în acest moment acest ordin ilegal de a se modifica listele electorale cu cei care au dreptul legal să fie pe listele electorale. Transmitem USL că actualizarea listelor electorale are reguli foarte stricte şi nu numai cele de a număra morţi şi de a da afară din listă copiii, fraţii sau părinţii noştri care au plecat pentru o lună sau mai mult să muncească în străinătate”, a susţinut Cezar Preda.

El a arătat că PDL are experienţa conducerii Ministerului de Interne şi că nu pot fi diferenţe mai mari de 0,1% atunci când se face reactualizarea listelor electorale, liste care în general sunt actualizate periodic.

Cezar Preda a mai spus că prima acţiune a lui Victor Ponta a fost să scoată de pe liste „tot ce se poate”, deoarece planul USL este să micşoreze listele cu 1,4 milioane de oameni pentru a împiedica revenirea lui Traian Băsescu la Cotroceni.

„Prima acţiune a lui Ponta: să scoateţi de pe listă tot ce putem pentru că avem un plan, trebuie să ne aduceţi în 25 august listele electorale cu mai puţin de 1,4 milioane de oameni şi să ne continuăm planul de împiedicare a preşedintelui României ales să revenină la Cotroceni”, a spus Preda.

El a precizat că PDL îi cere ministrului de Interne, Ioan Rus, să precizeze dacă prin semnătura sa le-a solicitat primarilor scoaterea de pe listele electorale permanente a cetăţenilor români care domiciliază în străinătate.

„PDL cere ministrului de Interne ca prin semnătura sa şi nu a unui grăjdan din minister să transmită clar dacă a solicitat primarilor scoaterea de pe listele electorale permanente a cetăţenilor români care domiciliază în străinătate. Solicităm răspuns ferm şi rapid din partea domnului ministru Rus”, a mai arătat Cezar Preda.

Curtea Constituţională va decide dacă românii cu domiciliul în străinătate sunt incluşi în cvorumul luat în calcul la referendum, dacă aceştia vor fi scoşi de pe listele electorale din România, Guvernul având obligaţia să indice numărul exact al românilor care locuiesc în ţară, spune premierul Ponta

El a arătat că, potrivit datelor actuale, numărul românilor cu domiciliul în străinătate este de doar 549.000 persoane.

„Conform legii, cei care au domiciliu în străinătate nu mai sunt pe lista de aici. Primarii au ridicat problema celor care sunt pe lista de aici deși locuiesc în străinătate. Nu există liste electorale permanente în străinătate, dar ei votează în străinătate”, a spus Ponta.

Premierul a declarat anterior, într-o videoconferinţă cu prefecţii, cetăţenii români cu domiciliul în străinătate îşi păstrează dreptul de vot, dar ar trebui scoşi din listele electorale din România dacă trăiesc efectiv în altă ţară.

„Trebuie să începem verificarea situaţiei reale a evidenţei persoanelor, în special pe cele patru direcţii care ar putea genera diferenţe între listele electorale şi realitate. În primul rând, cetăţenii români cu domiciliul în străinătate, cei care, potrivit legii, nu mai trebuie să figureze pe listele din România. Ei îşi pastrează dreptul de vot, dar dacă locuiesc în străinătate, trebuie scoşi din listele electorale din România”, a spus Ponta.

El a arătat totodată că trebuie rezolvată şi probleme unor cetăţeni decedaţi care figurează încă pe liste electorale.