Cezar Preda: Este prematur să ne pronunţăm pe data alegerilor

Deputatul democrat-liberal, Cezar Preda, afirmă că este prematur să spunem că, după decizia de astăzi a Curţii Constituţionale, referitor la alegerile comasate, alegerile locale vor avea loc în iunie, iar cele parlamentare în noiembrie. Preda spune pentru RTV.NET că mai întâi trebuie aşteptată motivarea Curţii, pentru a afla cu exactitate ce anume au decis judecătorii.

25 ian. 2012, 13:02
Cezar Preda: Este prematur să ne pronunţăm pe data alegerilor

Cezar Preda afirmă că, în lipsa motivării Curţii, nu putem şti cu siguranţă că judecătorii au decis că, în sine, comasarea este neconstituţională.

Sunt premature declaraţiile pe tema datei alegerilor. Trebuie să aşteptăm înainte să vedem motivarea Curţii. Să vedem exact ce anume a decis că este neconstituţional şi care sunt articolele. Poate că e neconstituţională comasarea în noiembrie„, a declarat Cezar Preda pentru RTV.NET.

El afirmă însă, că dacă judecătorii au hotărât că nu este constituţională comasarea în sine, atunci partidul său se va supune verdictului CCR, iar alegerile locale vor avea loc în iunie, iar cele parlamentare în noiembrie.

Întotdeauna un partid trebuie să respecte decizia Curţii Constituţionale. Dacă ea a decis că nu este constituţională comasarea în sine, atunci alegerile locale vor avea loc în iunie, iar cele parlamentare în noiembrie„, a precizat democrat-liberalul.

Curtea Constituţională a decis miercuri că Legea privind comasarea alegerilor parlamentare cu cele locale în 2012 este neconstituţională, admiţând cu majoritate de voturi sesizarea USL de neconstituţionalitate.

Legea nu a fost declarată neconstituţională în integralitate, ci doar câteva articole, urmând să se întoarcă în Parlament.

CCR va publica săptămâna viitoare motivarea acestei decizii.

Legea a fost adoptată prin asumarea răspunderii Guvernului şi prevedea ca termenul alegerilor locale să fie prelungit, astfel încât el să coincidă cu data alegerilor parlamentare.

La vremea când PDL a anunţat că vrea comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare, au fost şi voci care au spus că o variantă de comasare ar putea fi nu prelungirea datei localelor, ci devansarea datei alegerilor parlamentare.