PNL: Cererea judecătorilor de a identifica ofiţerii acoperiţi din justiţie duce la un conflict instituţional

Vicepreşedintele PNL, deputatul Cezar Preda, membru al Comisiei parlamentare de control al SRI, consideră că solicitarea Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România către CSM pentru identificarea ofiţerilor acoperiţi din justiţie implică un conflict de natură instituţională, se arată într-un comunicat al liberalilor. 

19 mai 2015, 10:52
PNL: Cererea judecătorilor de a identifica ofiţerii acoperiţi din justiţie duce la un conflict instituţional

„Practic, o acţiune de control a Consiliului Superior al Magistraturii în problema identificării ofiţerilor de informaţii acoperiţi din justiţie dublează activitatea de control a organismului care are atribuţii efective în acest sens, şi anume Comisia parlamentară de control al SRI”, afirmă sursa citată.  

CITEŞTE ŞI: Laura Codruţa Kovesi: Nu cred că există ofiţeri acoperiţi în DNA, dar să se facă verificări

„Reiterez faptul că i s-a solicitat SRI în trecut de către Comisia parlamentară de control al SRI date cu privire la presupuşii ofiţeri acoperiţi care activează în magistratură. Răspunsul asumat de către SRI a fost negativ”, a precizat Cezar Preda.  

Deputatul PNL a adăugat ca un presupus demers al CSM iniţiat la solicitarea UNJR nu ar reprezenta decât un control paralel cu cel al comisiei parlamentare specializate.

Consiliul Superior al Magistraturii a decis, în cadrul şedinţei de plen din 13 mai, sesizarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), pentru a face verificări cu privire la eventualii ofiţeri acoperiţi din rândul judecătorilor şi procurorilor, potrivit reprezentanţilor CSM.

Reprezentanţii CSM au precizat că s-a dispus sesizarea CSAT pentru a se stabili care sunt ofiţerii sub acoperire care activează în magistratură.

Citeşte şi: Tăriceanu, despre ofiţerii acoperiţi în rândul magistraţilor: Va fi şi rolul Parlamentului să sesizeze CSAT

Decizia CSM a venit ca urmare a solicitării Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR), care a cerut CSM să facă verificări şi să îi elimine pe eventualii ofiţeri acoperiţi din magistratură şi, totodată, să ceară clarificări de la Serviciul Român de Informaţii.