Cezar Preda, un nou atac la ministrul Berca: Când doi îţi spun că eşti beat, te duci şi te culci

Preşedintele PDL Buzău, deputatul Cezar Preda, a criticat, joi, modul în care Guvernul a alocat judeţului Buzău ajutorul pentru deszăpezire, acuzaţiile vizându-i pe ministrul Administraţiei şi Internelor, Gabriel Berca, şi pe purtătorul de cuvânt al Executivului, transmite Mediafax.

RomaniaTV.net
23 feb. 2012, 17:17
Cezar Preda, un nou atac la ministrul Berca: Când doi îţi spun că eşti beat, te duci şi te culci

Liderul democrat-liberal s-a arătat extrem de nemulţumit faţă de modul în care au fost împărţiţi banii de către Guvern celor 15 judeţe afectate de viscol şi ninsori, precizând că „nu este corect” să se spună că Executivul a alocat câţi bani au cerut prefecţii, în condiţiile în care solicitarea de la Buzău a fost pentru o sumă de aproape zece ori mai mare decât cea repartizată.

Practic, prefectul de Buzău, Paul Beganu, a solicitat 21 de milioane 580 de mii de lei pentru acoperirea cheltuielilor cu deszăpezirea, Guvernul alocând acestui judeţ 2, 6 milioane de lei.

Punctul de vedere al purtătorului de cuvânt al Guvernului, dar şi al ministrului Administraţiei şi Internelor nu a fost corect nici faţă de mine, nici faţă de buzoieni. A fost un neadevăr acela că MAI, şi de fapt Guvernul României, a alocat Buzăului sumele pe care le-a recomandat prefectul judeţului. Este un mare neadevăr. Ţin prea mult la premierul României ca să nu-i spun că nu e corect să fie dezinformat. Judeţul Buzău a cerut 21 de milioane 580 de mii şi a primit 2,6 de milioane de lei. Adică de nouă ori mai puţin. Dacă o sumă mai mică de nouă ori decât cea cerută reprezintă solicitarea prefectului, ce să înteleg eu? Că ar fi trebuit să cerem 200 de milioane de lei ca să primim 20? Nu e corect”, a spus Cezar Preda.

Deputatul de Buzău a adăugat că sunt judeţe care au primit bani din fondul de intervenţie al Guvernului fără a se confrunta cu calamităţi naturale, aşa cum a fost cazul judeţelor Buzău şi Vrancea.

„Este posibil ca alte judeţe în care nu au fost calamităţi, n-am văzut zăpada de cinci metri, n-am văzut jurnalişti pe acolo, e posibil ca aceste judeţe să fi primit exact sumele pe care le-au cerut prefecţii. Poate lor li s-a spus cereţi şi voi ca să vi se dea. Important e că atunci când vine nenorocirea peste oameni să-i respectăm şi să le dăm cât au nevoie, nu cât vrem noi încercând să dăm la toată lumea. Din fericire, ajutoarele venite din întreaga ţară au compensat necesităţile pe care Guvernul trebuia să le acopere”, a adăugat preşedintele PDL Buzău, Cezar Preda.

Preda a adăugat că la începutul săptămânii viitoare va face personal o solicitare către premier pentru ca Executivul să aloce suma de care judeţul Buzău are cu adevărat nevoie pentru operaţiunile de deszăpezire.

„Eu luni am să solicit primului ministru suma pe care a cerut-o prefectul în baza bilanţului realizat de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. Să vedem dacă ajunge suma la domnia sa. E incorect să spui ceva ce nu este adevărat. Să spui că ai dat suma pe care a cerut-o prefectul. Adevărul e altul. Ar fi fost onorabil să ieşi şi să spui că am dat această sumă pentru că ţara nu are”, a declarat Cezar Preda, care a precizat, totodată, că „a vrut să repare” situaţia pentru că „ţine prea mult la premier ca să înceapă să-i pună la punct pe cei care spun neadevăruri”.

Liderul democrat-liberal a continuat atacul la adresa celor care au împărţit banii pentru ajutoarele de deszăpezire celor 15 judeţe a continuat, Preda referindu-se, în principal, la purtătorul de cuvânt al Guvernului şi la ministrul de Interne ca fiind cei responsabili de faptul că Buzău a primit mult prea puţini bani în comparaţie cu dezastrul lăsat în urmă de ninsori şi viscol.

Purtătorul de cuvânt şi domnul ministru au spus că au dat sumele care au fost solicitate de prefecţi. Ceea ce nu e adevărat. Și atunci mă gândesc că din cele 15 judeţe nu ştiu dacă au fost toate afectate de calamităţi. Parcă domnia sa a spus că zăpada nu are culoare, că e albă. Dacă-i albă sau când doi îţi spun că eşti beat te duci şi te culci. Dacă-ţi spun zece că nu e suma bună, fă treaba asta, nu încerca singur să le spui că tu eşti bun şi că numai tu ştii să evaluezi. Am încercat să-l prind pe domnul Capră să-l întreb cum e cu judeţele şi de unde le-a egalizat el pe toate”, a conchis Cezar Preda.

Marţi, Guvernul a alocat fonduri totale de 20 milioane lei pentru decontarea cheltuielilor aferente operaţiunilor de deszăpezire în 15 judeţe, cele mai mari sume urmând să fie alocate pentru Buzău, Ialomiţa, Vrancea şi Galaţi. Astfel, judeţului Buzău i-au revenit 2,64 milioane lei, pentru judeţul Ialomiţa-2,58 milioane lei, pentru judeţul Vrancea-2,36 milioane lei, iar pentru judeţul Galaţi-2,13 milioane lei.

Alte fonduri au fost alocate pentru judeţele Bacău (1,32 milioane lei), Brăila (800.000 lei), Botoşani (680.000 lei), Călăraşi (1,49 milioane lei), Constanţa (243.000 lei), Dâmboviţa: Dâmboviţa (1,1 milioane lei), Giurgiu (250.000 lei), Ilfov (915.000 lei), Prahova (962.000 lei), Teleorman (1,33 milioane lei), Tulcea (1,128 milioane lei).Banii au fost alocaţi din Fondul de intervenţie al Guvernului, prin hotărâre aprobată în şedinţa de marţi.