Ploaie îngheţatăpe A2. Risc mare de avalanşă la munte, trenuri întârziate, localităţi fără curent electric

Salvamontiştii anunţă pericol mare de avalanşă la Bâlea Lac, dar şi în Munţii Bucegi. Zăpada nu face probleme numai la munte. Şi trenurile au întârzieri din cauza copacilor căzuţi pe şine, în timp ce sute de localităţi au rămas fără curent în urma avariilor produse de vremea rea.

RomaniaTV.net
17 dec. 2018, 06:58
Ploaie îngheţatăpe A2. Risc mare de avalanşă la munte, trenuri întârziate, localităţi fără curent electric

Circulaţie îngreunată pe Autostrada Soarelui din cauza ploii îngheţate

Centrul Infotrafic anunţă că, pe Autostrada A2 Bucureşti – Constanţa, pe tronsonul kilometric 12 – 20, este semnalată ploaie îngheţată.

”Recomandăm conducătorilor auto să reducă viteza, să sporească atenţia la volan şi măreasca distanţa de siguranţă între vehicule, să folosească frâna de motor pentru reducerea vitezei, evitând astfel deraparea pe un carosabil umed sau alunecos”, au transmis, luni, reprezentanţii Centrului Infotrafic.

Sursa citată a precizat că nu sunt înregistrate evenimente rutiere şi se acţionează cu material antiderapant. 

IGSU: 260 de copaci doborâţi peste 36 de autovehicule, avarii la reţeaua electrică în 320 de localităţi

Potrivit IGSU, în ultimele 24 de ore, s-a intervenit în judeţele Argeş, Arad, Bihor, Caraş-Severin, Gorj, Hunedoara, Mehedinţi, Prahova, Sibiu, Sălaj, Timiş, Teleorman, Vâlcea şi Vrancea. De asemenea, s-au înregistrat situaţii de urgenţă pe 11 drumuri naţionale, respectiv DN 66, DN 66C, DN 67 C, DN 65, DN 65C, DN 6, DN 7, DN 7A, DN 7C, DN 1 A şi DN 1C.

„Din cauza depunerilor de zăpadă şi a vântului puternic au fost doborâţi 260 copaci peste 36 de autovehicule, 4 stâlpi de electricitate, 2 acoperişuri, iar mai multe cabluri au fost rupte”, au transmis oficialii IGSU.

Potrivit acestora, o situaţie deosebită o constituie lipsa alimentării cu energie electrică, la ora 07.00, fiind înregistrate avarii în 320 localităţi.

„Echipele de intervenţie ale distribuitorilor de energie electrică acţionează în toate zonele pentru restabilirea alimentării în cel mai scurt timp. De asemenea, şenilatele din dotarea ISU Timiş şi ISU Mehedinţi au acordat sprijin echipelor tehnice pentru asigurarea accesului în zonele înzăpezite”, au mai transmis oficialii IGSU.

Pentru asigurarea necesităţilor populaţiei şi administraţiei publice locale, încă de duminică IGSU a mobilizat în judeţele Caraş-Severin şi Timiş zece containere generatoare de curent electric de mare capacitate, care deservesc spitale, uzine de apă, dar şi cartiere sau localităţi în care este întreruptă energia electrică.

„În această dimineaţă, alte două generatoare de mare capacitate din judeţele Cluj şi Mureş vor fi trimise în judeţul Timiş”, au mai transmis oficialii IGSU.

Aceştia au precizat că, în municipiul Baia de Aramă din judeţul Mehedinţi, pompierii au intervenit pentru deblocarea unei ambulanţe care se deplasa la un pacient. Echipajul ISU a preluat pacientul si l-a transportat până la ambulanţă, iar ulterior acesta a fost transportat în siguranţă la spital.

În judeţul Hunedoara, un tren de călători a fost oprit în apropierea gării Strâmbuţa din cauza blocării liniei ferate de copaci căzuţi. Pompierii au preluat cele 20 de persoane, cu un microbuz, şi le-au transportat în siguranţă la Petroşani.

„La această oră mai sunt în desfăşurare misiuni în judeţele Caraş-Severin şi Timiş, pentru degajarea copacilor căzuţi pe drumurile publice şi pe autovehicule. Nu sunt înregistrate situaţii de localităţi izolate sau persoane rămase înzăpezite”, a mai transmis IGSU.

În continuare, la nivel naţional, peste 4.900 pompieri militari sunt pregătiţi să desfăşoare misiuni de salvare şi restabilire a situaţiei de normalitate, în contextul vremii nefavorabile.

 

Hunedoara: Risc major de avalanşe în toate masivele muntoase ale judeţului

Salvamontiştii atrag atenţia asupra riscului major de avalanşe existent luni în toate masivele muntoase din judeţul Hunedoara – Retezat, Parâng, Vâlcan, Şureanu, din cauza cantităţii mari de zăpadă care a căzut în ultimele două zile şi a faptului că aceasta nu a avut timpul necesar să facă priză cu stratul depus anterior.

„Zăpada nu este stabilă şi a căzut în cantităţi foarte mari. Le recomandăm turiştilor să fie foarte atenţi şi să nu se aventureze pe trasee. Cei care se află în staţiunile montane se pot bucura acolo de pârtiile de schi pregătite de cabanieri şi-i sfătuim să rămână doar în zonele schiabile amenajate”, a declarat, pentru AGERPRES, şeful Serviciului Public Judeţean Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean.

Potrivit acestuia, în staţiunea Parâng, stratul de zăpadă măsoară între 70 şi 80 de centimetri, în staţiunea Straja, grosimea acestuia ajunge la 60-70 de centimetri, iar la Râuşor, în Retezat, ninsoarea s-a depus într-un strat de circa 50 de centimetri.

Accesul spre staţiunile montane este deschis, dar se circulă în condiţii de iarnă.

În toate staţiunile, Salvamont Hunedoara a organizat servicii de permanenţă pentru a veni în sprijinul turiştilor care urcă la munte.

 

Sibiu: Trafic rutier blocat pe DN1, în Hula Bradului, din cauza unui copac căzut pe carosabil

Traficul rutier este blocat pe DN1, la kilometrul 293+300, în Hula Bradului, din cauza unui copac căzut pe şosea, a anunţat luni purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sibiu, Elena Welter.

Potrivit sursei citate, nu există victime sau pagube materiale, în urma prăbuşirii copacului.

Alţi 13 arbori s-au prăbuşit în cursul nopţii trecute, pe DN7 şi în municipiul Sibiu. Un autoturism şi un autotren au fost avariate în urma căderilor de copaci, pe DN7, fără să fie nimeni rănit, potrivit Elenei Welter.


Risc mare de avalanşe la Bâlea Lac, unde se înregistrează cel mai mare strat de zăpadă

Meteorologii avertizează că în zona turistică Bâlea Lac, la peste 2.000 de metri în munţii Făgăraş, se înregistrează un risc mare de producere a avalanşelor, aici fiind măsurat cel mai mare strat de zăpadă la o staţie meteo din ţară, de 135 de centimetri, potrivit Centrului Meteorologic Transilvania Sud de la Sibiu.

Conform sursei citate, risc mare de avalanşă, de gradul patru pe o scară de la unu la cinci, se înregistrează şi în munţii Bucegi, la peste 1.800 de metri altitudine.

La o altitudine mai mică de 1.800 de metri, în masivele Făgăraş şi Bucegi, riscul de avalanşe este moderat, de gradul doi pe o scară de la unu la cinci.

Accesul la Bâlea Lac în munţii Făgăraş se poate face doar cu telecabina. Turiştii pot merge până la Bâlea Cascadă, pe Transfăgărăşan, şoseaua fiind deszăpezită.

Turiştii care vor să schieze la Bâlea Lac, unde nu există pârtii amenajate, sunt sfătuiţi să solicite informaţii de la salvamontiştii din zonă.

„Traseele turistice superioare cabanelor de pe versantul nordic al munţilor Făgăraşului de pe teritoriul judeţului Sibiu sunt închise accesului turiştilor. Pentru prevenirea accidentelor montane, SPJ Salvamont Sibiu solicită turiştilor să nu efectueze ascensiuni pe traseele închise. Recomandăm turiştilor care se deplasează în zona montană să fie echipaţi specific perioadei de iarnă (încălţăminte adecvată, haine care să le asigure un confort termic optim, mănuşi, ochelari de zăpadă, colţari, piolet, beţe de schi), dar şi cu echipamentul individual de salvare din avalanşă, respectiv: sondă de avalanşă, lopată de zăpadă, dispozitiv electronic de căutare în avalanşă. Alpiniştilor care vor să efectueze ascensiuni în zona înaltă a munţilor Făgăraşului le solicităm să anunţe SPJ Salvamont Sibiu perioada şi traseul pe care-l vor urma, printr-un apel telefonic la Dispeceratul Naţional Salvamont, iar pentru o localizare cât mai precisă în caz de accident, să utilizeze aplicaţia SALVAMONT pentru telefoane mobile”, a anunţat, recent, şeful Salvamont Sibiu, Adrian David. 

 

Transelectrica: În reţeaua electrică de transport nu s-au înregistrat incidente care să afecteze alimentarea consumatorilor

Sistemul Electroenergetic Naţional funcţionează în condiţii de iarnă luni dimineaţa iar în reţeaua electrică de transport nu s-au înregistrat incidente care să afecteze alimentarea cu energie electrică a consumatorilor şi nici siguranţa în funcţionare a sistemului, informează Transelectrica.

„Echipele Transelectrica fac verificări permanente în instalaţiile electrice de transport aflate în zonele unde se înregistrează fenomene meteo extreme, pentru a asigura funcţionarea în condiţii de siguranţă a reţelei de transport”, precizează transportatorul naţional de energie electrică.

Condiţiile meteo extreme au afectat duminică instalaţiile electrice din judeţele aflate sub incidenţa Codurilor portocaliu şi galben de ninsori şi viscol, iar sute de localităţi au rămas fără curent.

 

CFR anunţă intervenţii pe două secţii pentru tăierea copacilor căzuţi şi remedierea deranjamentelor

Personalul feroviar intervine, luni dimineaţa, pe secţiile Valea Mărului – Câineni şi Valea Sadului – Livezeni pentru tăierea copacilor căzuţi în gabarit şi pentru remedierea deranjamentelor la linia de contact şi repunerea sub tensiune, informează CFR SA.

Între staţiile Valea Mărului şi Câineni, personalul feroviar intervine pentru tăierea copacilor căzuţi în gabarit şi eliberarea liniei. În acest moment, trenul IR 1722, care circulă pe relaţia Sibiu – Caracal, staţionează temporar, pe perioada intervenţiei, în Valea Mărului.

Se acţionează cu drezine şi personal de specialitate pe intervalul de staţii Valea Sadului – Livezeni pentru remedierea deranjamentelor înregistrate la linia de contact şi repunerea sub tensiune, însă trenurile care au trasat graficul de circulaţie prin această zonă circulă pe rute ocolitoare.

„Pe toate celelalte secţii CF de pe întreaga reţea feroviară se circulă în condiţii de iarnă, însă fără probleme majore în trafic. În continuare, echipele feroviare fac verificări permanente pe toate secţiile de cale ferată de pe raza judeţelor aflate sub incidenţa celor două coduri de vreme nefavorabilă, iar pe segmentele unde situaţia o impune se va interveni operativ cu personal şi utilaje, astfel încât să menţinem operaţional traficul pe toate magistralele”, se arată în comunicatul CFR SA, companie care administrează infrastructura feroviară publică.

Circulaţia mai multor trenuri de călători a fost afectată, duminică, în urma deranjamentelor înregistrate la sistemul de alimentare cu energie electrică.