CGMB a aprobat exproprierile pentru ansamblul „Henri Coandă”

Consiliul General al Municipiului București a adoptat, în ședința de luni, un proiect de hotărâre care prevede exproprieri pentru ansamblul "Henri Coandă", valoarea estimată a despăgubirilor depășind 14,6 milioane de lei.

29 feb. 2016, 15:42
CGMB a aprobat exproprierile pentru ansamblul „Henri Coandă”

Consiliul General al Municipiului București a aprobat, luni, o hotărâre privind declanșarea procedurilor de expropriere în vederea realizării reţelelor publice de alimentare cu apă, canalizare, iluminat public, precum şi a drumurilor aferente cartierului ANL din nordul Capitalei.

Potrivit raportului de evaluare vor fi expropriate terenuri cu o suprafață de totală de 6.637 metri pătrați și construcții de 166 metri pătrați. Valoarea totală a despăgubirilor ce vor fi achitate de Primăria Capitalei este de 14.633.261 lei (3.292.887 euro).

„Se aprobă declanșarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată situate pe amplasamentul unor lucrări de utilitate publică aferente obiectivului ‘Realizarea rețelelor publice de alimentare cu apă, canalizare, iluminat public, precum și a drumurilor aferente ansamblului Henri Coandă — etapa I’. (…) Se aprobă ca justă despăgubire pentru imobilele proprietate privată situate pe amplasamentul lucrării de utilitate publică ‘Realizarea rețelelor publice de alimentare cu apă, canalizare, iluminat public, precum și a drumurilor aferente ansamblului Henri Coandă — etapa I’, suma globală estimată a despăgubirilor ce va fi alocată din bugetul propriu al Municipiului București, compusă din valorile individuale aferente despăgubirilor estimate, în valoare de 14.633.261 de lei”, se arată în proiectul de hotărâre.

Potrivit sursei citate, suprafața de teren expropriată este de 6.637 mp. Totodată, se vor expropria 166 de mp de construcții.

Construcția cartierului ANL Henri Coandă a demarat în 2005. Din cele peste 1.100 de case ce trebuiau construite, doar 273 au fost finalizate şi predate beneficiarilor. Doar 20 de familii s-au mutat însă în cartier. Și asta pentru că din cartier de lux (așa cum prevedea proiectul inițial al ANL), ansamblul a devenit unul fantomă, fără utilități și fără drumuri, scrie b365.ro.

Primăria Sectorului 1 și Primăria Voluntari nu au vrut să se implice în dotarea cartierului cu utilități, iar sarcina a fost preluată de Primăria Capitalei.

La sfârșitul lui 2013, Primăria Capitalei a atribuit, în sfârșit, contractul pentru realizarea rețelelor publice de alimentare cu apa, canalizare, iluminat public, precum și a drumurilor aferente Ansamblului de locuinte „Henri Coanda”.

Contractele pentru două loturi, în valoare de 177.248.162 lei și 80.486.998 lei (aproape 258 de milioane de lei), au fost atribuite în penultima zi a anului trecut, pe 30 decembrie 2013, cu toate că anunțul de participare referitor la această licitație fusese publicat încă din noiembrie 2012. Câștigătoare pentru ambele contracte a ieșit o asociere de firme cu sediul la Torino, în Italia – Asocierea CO.GE.FA. SPA-S.IM.CO SRL-SCT Bucuresti SA- SC AECOM INGENIERIA SRL-LUCA EAY-SC SCIT IMPEX SRL-SC EnergoBit SA, Lider de asociere CO.GE.FA S.P.A.

Locuitorii cartierului nu au prea multe motive să se bucure, însă: conform anunțului de participare, lucrările ar trebui finalizate în 42 de luni de la atribuirea contractului, adică 2017. Cum CGMB abia acum a aprobat exproprierile, cel mai probabil, cartierul va fi dotat cu utilități mai târziu de 2017.