Charlie Hebdo: Două poliţiste şi un jurnalist, trimişi în judecată pentru că au dezvăluit identitatea fraţilor Kouachi

Două polițiste, un jurnalist și un fost agent al serviciilor secrete franceze vor fi judecați pentru difuzarea prematură pe rețelele sociale a identității fraților Kouachi în seara atentatului împotriva publicației Charlie Hebdo din 7 ianuarie 2015, au informat vineri surse judiciare.

RomaniaTV.net
08 ian. 2016, 18:13
Charlie Hebdo: Două poliţiste şi un jurnalist, trimişi în judecată pentru că au dezvăluit identitatea fraţilor Kouachi

Cele două polițiste vor fi judecate pentru încălcarea secretului profesional, o abatere pasibilă cu o pedeapsă de până la un an de închisoare și cu o amendă de 15.000 de euro, a precizat procuratura din Paris.

Angajate în cadrul serviciului pentru securitate publică în două orașe de provincie, potrivit unei surse din cadrul poliției, ele nu făceau parte la momentul respectiv din serviciile însărcinate cu ancheta referitoare la atentatul de la Charlie Hebdo.

Cele două polițiste sunt suspectate că ar fi transmis copii ale documentelor de identificare a fraților Kouachi unui fost angajat al DGSE (serviciul francez de informații externe), Pierre Martinet, care lucra în momentul respectiv la un serviciu de securitate privată și care a postat pe pagina sa de Facebook copia unui mandat de căutare care îi viza pe cei doi ucigași și un presupus complice. Acesta din urmă a fost rapid absolvit de vină, însă numele lui a circulat pe rețelele sociale.

Citeşte şi Atentatele din Franţa: Charlie Hebdo scoate un tiraj de UN MILION de exemplare, la un an de la tragedie

Un alt bărbat foarte activ pe rețelele sociale, fotoreporterul Jean-Paul Ney, a difuzat pe Twitter fotografia lui Said Kouachi, mandatul de căutare și un alt document referitor la Sherif Kouachi.

Pierre Martinet și Jean-Paul Ney vor fi judecați pentru tăinuirea încălcării secretului profesional.

Primele elemente ale anchetei au fost difuzate în seara zilei de 7 ianuarie, la mai puțin de 21 de ore de la atac, iar numele fraților Kouachi a apărut în presă în cursul serii. Surse din cadrul poliției au deplâns această dezvăluire, la fel și procurorul din Paris, Francois Molins. Un mandat de căutare oficial a fost difuzat la ora trei dimineața.

Data procesului celor patru nu a fost fixată, însă ar putea avea loc în această vară, a mai spus sursa judiciară.