Chelaru (PSD): Nu este vorba de un nou Guvern, este vorba despre o remaniere

Senatorul PSD Ioan Chelaru, membru al Comisiei juridice, spune, referindu-se la declarațiile președintelui Traian Băsescu privind un nou guvern, că șeful statului ''bate câmpii'', transmite Agerpres.

RomaniaTV.net
02 mart. 2014, 17:41
Chelaru (PSD): Nu este vorba de un nou Guvern, este vorba despre o remaniere

‘Din păcate, pentru că până la urmă încă este președintele nostru, bate câmpii. Oricât ar încerca să o folosească în litera sau în avantajul lui litera Constituției și spiritul ei este foarte clar. Nu este vorba de un nou Guvern, este vorba despre o remaniere în care președintele nu are niciun fel de atribuțiuni. Toate atribuțiunile vin premierului și Parlamentului în temeiul articolului 85 din Constituție. Este un spectacol cu care ne-a învățat’, a declarat Chelaru.

Președintele Traian Băsescu a declarat, duminică, că premierul trebuie redesemnat pentru că aducerea UDMR ”practic înseamnă un nou guvern” și un nou program de guvernare.

”(…) Preferă să se ducă în Parlament (n.r. premierul Victor Ponta) cu o modificare vastă de structură guvernamentală. Cred că premierul Ponta nu a citit foarte bine Constituția. Articolul 102 spune foarte clar că programul guvernului se votează de Parlament, ceea ce înseamnă un vot pentru întregul guvern. Și aici avea dreptate Antonescu, într-o interpretare consistentă a Constituției, că această schimbare, prin aducerea UDMR, practic înseamnă un nou guvern care trebuie să vină pentru învestitură și, de ce nu, și un premier redesemnat. Pentru că la instalarea unui guvern nu se instalează doar miniștrii, se aprobă și un program. Iar noul program al guvernului va suferi modificări consistente. În mod normal, schimbând, aducând ca aliat UDMR este o schimbare masivă și de program și de structură a partidelor care susțin în Parlament guvernul. Ar trebui să vină (n.r. premierul pentru reînvestire). Dacă nu vine va fi o încălcare a Constituției. Probabil că voi ataca hotărârea Parlamentului la Curtea Constituțională, nu de altceva, nu vreau să creez un precedent urât în interpretarea Constituției României”, a explicat Traian Băsescu, duminică, la Pro Tv.

Băsescu a spus că se va consulta pentru a vedea dacă va crea sau nu un precedent în ceea ce-l privește pe Victor Ponta la șefia Guvernului.