PROIECT BUGET 2016. Guvernul alocă mai mulţi bani pentru PROTOCOLUL ministerelor

În proiectul de buget pe 2016 sunt alocate sume generoase pentru mese festive, cadouri, cafea sau sucuri. Acestea sunt incluse la cheltuielile de protocol, care cresc şi de câteva ori la unele instituţii. Asta în condiţiile în care, în 2016, bugetarii nu primesc bani pentru orele suplimentare sau bonuri de masă, potrivit România TV.

07 dec. 2015, 10:50
PROIECT BUGET 2016. Guvernul alocă mai mulţi bani pentru PROTOCOLUL ministerelor

Ministerul de Interne deţine, de departe, recordul cheltuielilor de protocol în 2016. Potrivit proiectului de buget, cheltuielile de protocol şi reprezentare cresc de peste 9 ori, până la aproape 14 milioane de lei.

Citeşte şi: BUGET 2016: Guvernul a decis „ÎNGHEŢAREA” salariului minim. Ce se întâmplă cu programul Prima Casă

Reprezentanţii MAI spun că s-a modificat legea, iar din 2016, toate cheltuielile legate de protocolul membrilor birourilor electorale ale secţiilor de votare şi ale circumscripţiilor sunt asigurate de minister. Banii vor fi cheltuiţi pe băuturi răcoritoare, cafea şi gustări pentru alegerile locale, cât și parlamentare.

La Ministerul Apărării, protocolul are un buget de 1,5 milioane de lei, dublu faţă de anul acesta, în timp ce la Ministerul Transporturilor, sumele prevăzute în acest scop cresc de aproape 3 ori.

La Ministerul Transporturilor, protocolul prevede un buget de 230.000 de lei, o creştere de 167% faţă de anul precedent, iar la Ministerul Finanţelor, cheltuielile de protocol prevăzute sunt de 1 milion lei, în creştere cu 7%.

La Administraţia Prezidenţială, preşedintele Iohannis va avea pentru protocol 1.450.000 de lei, faţă de de 1.066.000 de lei cât era în 2014, iar pentru deplasări externe, 8.000.000 de lei. Potrivit proiectului postat pe site-ul Ministerului Finanțelor, bugetul pe care îl va avea la dispoziţie preşedintele României în 2016 este cu 40% mai mare față de 2015.

Potrivit legislaţiei, la capitolul „protocol şi reprezentare” intră cheltuielile cu mese festive, cocteiluri, cafea, apă, sucuri şi alte trataţii, cadouri şi cazare pentru delegaţii străine, drapele, coroane, flori, traduceri şi tipărituri. O gamă largă de cheltuieli care, în realitate, depinde de preferinţele şefilor din instituţii.

Bugetele generoase pentru protocol contrastează cu austeritatea de la alte capitole. Ca să facă economii, Guvernul a decis că bugetarii nu vor primi bonuri de masă sau tichete de vacanţă în 2016, iar orele suplimentare nu vor fi plătite. În plus, salariul minim pe economie rămâne îngheţat la nivelul de anul acesta, de 1.050 de lei, potrivit România TV.