Cheltuielile făcute de companii în contextul pandemiei şi modul de aplicare a facilităţilor fiscale, verificate de Fisc

Cheltuielile făcute de companii în contextul pandemiei şi modul în care au acordat bonificaţii la plată sau şomaj tehnic vor fi verificate de FISC în perioada următoare, sunt de părere consultanţii PwC România şi D&B David şi Baias, potrivit Ziarul Financiar. Totodată, inspectorii vor controla preţurile de transfer şi tichetele cadou.

RomaniaTV.net
14 oct. 2020, 04:48
Cheltuielile făcute de companii în contextul pandemiei şi modul de aplicare a facilităţilor fiscale, verificate de Fisc

Activitatea de inspecţie fiscală a ieşit din amorţeală şi este de aşteptat că va fi tot mai activă pe final de an. Reluarea verificărilor este, în fapt, o revenire la normalitate pentru administraţia fiscală care trebuie să îşi ducă la îndeplinire rolul de colectare a sumelor datorate bugetului. Un punct important în această discuţie s-ar putea dovedi şi nevoia autorităţilor de a se asigura că diferitele facilităţi fiscale acordate în pandemie au fost aplicate corect de către contribuabili„, a declarat Dan Dascălu, Avocat Partener al D&B David şi Baias, societatea de avocatură corespondentă PwC în România, conform Ziarului Financiar.

De asemenea, inspectorii fiscali vor verifica cheltuielile pe care companiile le-au făcut în scopul achiziţionării de dezinfectanţi, marcaje, compartimentări, măşti sau teste, a precizat Ruxandra Târlescu, Partener servicii fiscale şi juridice, PwC România.

Citeşte şi Fondul Monetar Internaţional şi-a îmbunătăţit prognoza pentru România

Pregătirea documentaţiei pentru astfel de cheltuieli pe o perioadă de timp mai îndelungată, timp necesar identificării documentelor şi persoanelor din cadrul societăţii care le pot oferi.

Potrivit PwC, de multe ori, inspectorii nu sunt dispuşi să acorde acest răgaz de pregătire care s-a dovedit şi mai dificil în această perioadă în care s-a lucrat la distanţă, fără acces direct la documentele fizice şi cu riscul ca persoanele care au acces la ele să nu fie disponibile sau să nu se poată deplasa din motiv de restricţii impuse de autorităţi.