China a lansat o sondă selenară care urmează să revină pe Terra

China a anunţat vineri lansarea unei sonde spaţiale spre Lună, sondă care va pătrunde pe orbita satelitului nostru natural şi apoi va reveni pe Pământ, conform AFP.

24 oct. 2014, 14:12
China a lansat o sondă selenară care urmează să revină pe Terra

„Prima etapă a acestei misiuni a fost parcursă cu succes”, conform unui comunicat al responsabililor misiunii.

Sonda a fost lansată joi la ora 18:00 GMT de la baza spaţială Xichang din provincia Sichuan (sud-vest). În cel mai îndepărtat punct al călătoriei sale, sonda se va afla la 413.000 de km de Pământ.

Citeşte şi O NAVETĂ SPAŢIALĂ a prins din urmă o cometă după o călătorie de ZECE ANI şi ŞASE MILIARDE de KILOMETRI VIDEO

Este pentru prima dată când oamenii de ştiinţă chinezi încearcă să readucă sonda pe Pământ, modulul orbital trebuind să reziste temperaturilor foarte ridicate rezultate din frecarea cu straturile atmosferice la reintrare. Sonda va pătrunde în atmosfera terestră cu viteza de 11,2 km/s, după care va decelera urmând să aterizeze în nordul Chinei, în regiunea de la graniţa cu Mongolia.

Obiectivul acestei misiuni este de a testa tehnologia şi echipamentele ce vor fi folosite în cadrul misiunii Chang’e-5, ce va avea loc în 2017 şi care urmează să adune eşantioane de sol de pe Lună şi să le aducă pe Pământ. De asemenea, programul spaţial chinez prevede şi trimiterea unui echipaj uman pe Lună, probabil în anul 2025.

Citeşte şi India intră în istorie cu cea mai IEFTINĂ sondă spaţială plasată pe orbita lui Marte în timp-record